J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Harry Potter és a bolcsek kove - 1

Mióta először találkoztam ezzel a varázslatos könyvvel, minden ősszel hoppanálok is a Roxfortba és újra ott vagyok az iskolás kor kezdetén, várakozva, tele izgalommal. A Harry Potter sorozat nem pusztán fantasy, nem csak egy mese: egy világ, ami megragad és nem ereszt. A sorozat olvasása számomra az igazi gyógyír a hétköznapok ellen. Minden évben újraolvasom és mindig kicsit mást ad. A Harry Potter és a bölcsek köve az izgalom, a jó kezdet…

Szerintem az első könyv az, ami igazán mese. Fekete-fehér világ, ahol éles a határvonal jó és rossz, muglik és boszorkányok, Griffendélesek és Mardekárosok között. Piton professzor az egyetlen, aki ugróiskolázik a határvonal fölött, de őt leszámítva mindenki a helyén marad. A végén természetesen mindenki megkapja, ami érdemei szerint jár neki. Rowling mágiája, hogy úgy tanítja a gyerekeket a szeretetről, hűségről, kitartásról, hogy a könyv hangneme egyetlen percre sem lenéző, a stílusa egyszerű, mégis érdekes marad.

“Nem kevés kurázsi kell hozzá, hogy szembeszálljunk az ellenségeinkkel, de ahhoz sem kell kevesebb, hogy a sarkunkra álljunk a barátainkkal szemben.”

Mielőtt belépünk a varázsvilágba, láthatjuk Harry nagyon is valóságos, Hamupipőke-életét. Egyetlen élő rokonainál, mostoha körülmények közt kell felnőnie, mindennapos bántalmazásnak kitéve. Ráadásul megtagadják tőle a múltját, identitását. Kontrasztként pedig megfigyelhetjük unokatestvére, Dudley életét. Őt arra nevelik, neki minden jár, ő bármit megtehet. Mindent megkap, amit csak kiejt a száján, de túl fiatal ahhoz, hogy olyasmit kérjen, amire szüksége lenne. Előle is elhallgatják Harry különleges képességeit. Amikor ez kiderül, realizálódik benne, hogy amire a nevelése épül, nem igaz: ő egyáltalán nem különleges, nincs hatalma. Ahogyan szülei, úgy ő is frusztrált lesz, és félni kezd a varázslóktól, leginkbb Harrytől. Akárhogyan is, de Harry végül megkapja az elégtételt, mikor felveszik a Roxfort varázslóiskolába. A Roxfort világa hívogató, barátságos, ugyanakkor nem várt veszélyekkel van tele.

Mint egykori kirekesztett álmodozó, jó tanuló, könyvmoly, különösen jól esik egy olyan olvasmány, ahol ezek a tulajdonságok számítanak menőnek, nem pedig az egymás hátán a hatalomhoz jutás. Lehetsz akár a legkülöncebb gyerek, a Roxfortban szívesen látnak, a másságodból előnyt kovácsolhatsz, barátokat szerezhetsz. Viszont a négy ház nem csak egy otthon, vagy egy közösség, de meg is osztja a tanárokat, diákokat egyaránt. Bár eléggé elszigetelt az iskola, a külvilágot annak minden előnyével, és hátrányával mégsem zárja ki. Viszont a hétköznapi iskoláktól eltérően a gyerekeket hagyja, hogy spontánok, kreatívak legyenek és bíztatják, erősítik ösztönös viselkedésüket, őszinte reakcióikat. Talán ez adja a Roxfort legnagyobb vonzerejét: ünnepli a bennük élő gyermeket, nem kinevelni próbálja belőlük.

“Mi vagy te, szellemecske, kósza lelkecske vagy csúnya-rosszcsont nebulovacska?”

Persze mindez nem jelenti azt, hogy a tanárok nem szigorúak, hiszen a varázserejük nem várt veszélyeket rejt, ha nem tudnak megfelelően bánni vele. A mágia még nem jelenti azt, hogy nem kell gondolkodniuk, fejlődniük más téren. A képességüknek köszönhetően megfelelő tudással egy kisgyerek is képes nagy tettekre – a kis Dávidok könnyebben legyőzik Góliátjaikat. Ilyen szempontból nagyon is jó választás volt Harry főhősnek. Egyrészt Dumbledore jól látta, mennyire más lenne Harry, ha mindenki őt ünnepelné akkor, amikor még nem is tud semmit. Másrészt végigkövethetjük Harry teljes fejlődését, ahogyan elnyomott gyerekből nemeslelkű barát, érdeklődő tanítvány és hős válik. Ő a fiú a szomszédból, akit nap mint nap látunk, akit mindenki szeret. Kivéve a saját családját, akiket a mai világ “termelt ki”. Akiknek mindene megvan, amit akarnak, de semmijük sincs, ami igazán a javukra válna. Harry karaktere tökéletes arra a célra, hogy bárki azonosulni tudjon vele. Akinek mind segíteni szeretnénk, hogy együtt elérjük közös célunkat. Annyi a különbség, hogy ő megteheti, amiről más csak álmodik. Így nem is feltétlen a múltja teszi őt igazán érdekessé, hanem a jelene.

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, itt és itt megrendelhető!

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s