J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

“– Tárjátok fel elmétek kapuját, és tekintsetek a látható világon túlra!”

Harry Potter es az azkabani fogoly - 1

Ez a könyv az előzőekkel ellentétben Voldemort helyett inkább azokra fókuszál, akikre hatással volt a tevékenysége. Harry szülei és a kortársaik kerülnek előtérbe, leginkább a barátság, a hűség és az idő témáit boncolgatva. Rowlingnál már nem minden fekete vagy fehér, így mondjuk Harry édesapjáról, James-ről és a barátairól sem fest mindig hízelgő képet. Minden jó tulajdonságuk ellenére az arrogancia és a vakmerőség is jellemzi a Tekergőket, amit könnyen összetévesztenek a bátorsággal. A düh mellett ezek a tulajdonságok a kamaszodó Harry-ben is kezdenek megjelenni.

Ezen az időszakon sajnos nem vezethet végig semmiféle mágikus térkép vagy iránytű. Szerencsére több markáns példakép is betoppan az életébe. Már érezhetően hiányzott valaki, aki összeköti Harryt a szüleivel, akihez igazán tartozhat. Sirius, Lupin és Piton  professzor történetét megismerve láthatja, mindenkit érhetnek sérelmek, csak az a kérdés, ki hogyan dolgozza fel azokat. Őrizgetve őket keserű emberré válhat, akit elvakít a düh, vagy megpróbálhatja mindig kihozni az adott helyzetből a legtöbbet, vagy energiáit mások megsegítésére fordíthatja. Amikor pedig Harry félreteszi erőteljes és zavarodott érzelmeit, ráébred, hogy túl gyorsan ítélt és akár váratlan kincsre is bukkanhat.

A könyvben érezhető a növekvő feszültség, ami felkészít a boldog békeidők, és a gyerekkor végére. A minisztérium befolyása egyértelműen gyenge kezekben van, az igazságszolgáltatás hézagosabb Ron dolgozatainál, az eddig háttérben mozgó sötét erők kezdenek elszabadulni. A három jóbarát kapcsolatát bicegóc módjára könnyebb lépre csalni, mint azt szeretnék. Nem csak Harry, és Hermione éri el képességei határát, de még azt is látják, hogy Dumbledore hatalma is véges, a jövő pedig – a látó szemmel egyetemben – ködös és bonyolult. A varázsvilág egyik nagy visszásságára is fény derül: a pálcája révén mindenkinél van fegyver, ami több veszélyes és félreérthető helyzetet eredményezhet. Ehhez képest gyorsan, és sokszor nem túl racionálisan születnek ítéletek, amik életreszóló következményekkel járnak. Ezt egy szemfüles csaló könnyedén ki tudja játszani. Ehhez még hozzájárul a sok előítélet, ami miatt egyes emberek vagy lények nagyon könnyen gyanússá, kirekesztetté válnak. Emiatt is fontos, hogy még az iskola biztonságos falai között megtanulják a diákok, hogyan kontollálják erejüket, és az indulataikat is.

Harry harmadik évét a Roxfortban mintha csak az önismeret és önfegyelem gyakorlására fejlesztették volna ki. A mumusokkal, dementorokkal együtt Harry szüleinek emléke is megelevenedik. A mumus bár mulatságosnak tűnik, elgondolkodtat mindenkit. Elsőre könnyűnek tűnik meghatározni, mitől félünk a legjobban, pedig ez nem egyszerű. Még nehezebb kitalálni, hogyan tehetnénk azt nevetségessé, különösen ha egy eseménytől vagy kevéssé megfogható fogalomról van szó. A dementoroknál félelmetesebbet pedig el sem tudnék képzelni, hiszen a saját lelkünk börtönéből hogyan is szabadulhatnánk? Az ellenük alkalmazott patrónus pedig egy gyönyörű (bár szintén nem könnyű) megoldás a reménytelenség, félelem ellen. Szerencsére mi is ehetünk egy kis csokoládét, lehet egy édes kiscicánk és ott vannak a legszebb emlékeink.

“Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok a haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?”

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, itt, és itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s