J. K. Rowling: Harry Potter és a tűz serlege

“Mit számít, hogy nyelvünkben és szokásainkban különbözünk, ha a célunk közös?”

J. K. Rowling - Harry Potter és a tűz serlege - 1

Egyre inkább ott ólálkodik a Roxfort ódon falai körül a kegyetlen, borotválatlan fickó: a valóság. Csak gyűlnek a kérdések: Hogyan kezdődik egy háború: A sötét jeggyel? Vagy talán a sajtóban? Netán különös eltűnésekkel? Egy fiú tusájával? Országok és fajok közti széthúzással? A nagyúr visszatértével? A minisztérium konokságával? Nagyon átgondolt már ez a regény a vihar előtti csendről, mely összeköti a várható baljós eseményeket a látszólag összefüggéstelen előzményekkel, közben mégis szórakoztat. A végén pedig minden kérdésre választ kapunk.

Egyfajta kettősség járja át ezt a könyvet, háború és béke, jó és rossz, a gyermekkor és a felnőttkor között. Különös és baljós események miatt érezhető a feszültség, az élet és a fiatalkor ünneplése mellett. Miközben Harry-ék agyát túszul ejtik a hormonok, világukba nem csak új kihívások, de új ismertségek is érkeznek a trimágus tusa keretein belül. Miután kidobja a serleg Harry nevét, az életveszély már nem csak ígéret lesz, mint az előző kötetekben. Verseny kezdődik az idővel, aminek a végén mindenki elfoglalja a helyét a nagy sakkjátszmában, még akkor is, ha a bábuk egy része nem egyértelmű, hova is tartozik.

Több új szereplőt is megismerhetünk, akik a varázslók világának más-más szegmensét mutatják be és Harry történetére is nagy befolyással vannak. Rita Vitrol, Barty Kupor és a fia is becsvágyó emberek, akik sokakon átgázolnak a hírnévért, dicsőségért. Hármójuk közül az ifjabb Barty Kuport ébreszt mégis sajnálatot. Fiúként megesik rajta az olvasó szíve, mert egy gyermeket lát, aki szomjazik az édesapja szeretetére, amit sosem kapott meg. Ál-Mordonként lehetetlen nem kedvelni, mert neki legalább vannak érzései, elvei, és mindig kitart mellettük. Ellenben az apja szívtelenül, Rita Vitrol pedig egy undorító kis csótányként viselkedik.

J. K. Rowling - Harry Potter és a tűz serlege - 5

A bizalmatlanság, a félelem felszínre hozza és felerősíti a személyes ellentéteket. Emiatt a legnagyobb tusát még mindenki a közvetlen környezetével vagy önmagával vívja. Barát fordulhat barát ellen, fiú az apa ellen, az úr a hűséges szolga ellen. Az addig ki nem mondott, de tolerált konfliktusok, ellenvélemények megfogalmazódnak és a leggyengébb kapcsolatok a közelgő háború első áldozataivá válnak. Jól látszik, hogy azok, akik nem kapnak elég figyelmet, törődést könnyű célponttá válnak azok számára, akik ezt hajlandóak megadni nekik. Ennek jelei nem csak a Kupor családban, hanem például Weasley-éknél is mutatkoznak. Persze ezek a problémák csak kívülről tűnnek ilyen egyszerűnek vagy átláthatónak.

Az egyes varázslények helyzete, jogai és kötelességei közötti szakadék is egyre mélyül, de szerencsére nekünk itt van Hermione és a “Manók Alkotmányos Jogaiért” Országos Mozgalom! Ami nem csak a varázslók életében növekvő sötétségre hívja fel a figyelmet, hanem azt is megmutatja, Hermionének a szíve legalább akkora, mint az esze. Megismerhetünk még egy manót, Winky-t is közelebbről, akinek a gondolatai távolabb nem is állhatnának Dobby és a M.A.J.O.M. szellemiségétől. Kettőjük története teletöltene egy merengőt rabszolgasággal, a felszabadítás körüli problémáikkal és az évszázadok óta fennálló elvek rendíthetetlenségével. De bármennyire is különbözzenek egymástól, jó látni egy közösséget, akik segítenek egymásnak, történjék bármi.

Ahhoz, hogy a varázslók között is létrejöhessen egy ilyen közösség, nagyon fontos a trimágus tusa, és a máguskapcsolatok bővítése, mélyítése. A torna előrehaladtával szerencsére több előítélet is alaptalannak bizonyul. A bajnokok nem csak erejüket, leleményességüket csillanthatják meg, hanem erkölcsi szilárdságukat is. Különösen igaz ez Cedric-re, akinek méltatlan halála megmutatja, mire is lehet számítani a sötét varázslóktól.

Emlékezzetek Cedricre! Emlékezzetek rá, ha úgy hozza a sors, hogy választanotok kell a helyes út és a könnyű út között. Jusson majd eszetekbe, milyen sorsra jutott egy kedves, becsületes, bátor társatok, akinek nem volt más vétke, mint hogy keresztezte Voldemort nagyúr útját. Emlékezzetek Cedric Diggoryra…!”

J. K. Rowling - Harry Potter és a tűz serlege - 4

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, és itt megrendelhető!

4 Comments on “J. K. Rowling: Harry Potter és a tűz serlege

 1. Szia !
  Érdeklődnék csak hogy a könyvnek ezt a változatát honnan tudtad beszerezni ?
  Vagy ez egyedi könyv e esetleg , és hogyha igen akkor lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban ( könyvkötőnél készültek e , árak stb ..)
  Válaszodat köszönöm !
  Üdv

  Kedvelés

  • Szia!
   Ez a normál, keménykötéses sorozat eredetileg, amit nagyon sokszor olvastunk, elkezdett recsegni-ropogni, így újraköttette nekem a férjem. Igen, könyvkötőnél készültek, átkötötték mind a hét könyvet és egy díszdobozt is kaptam hozzá. A nevük Kézművész Könyvkötészet, egy nagyon kedves házaspár csinálja. Itt találod őket: http://kezmuvesz.hu, https://www.facebook.com/kezmuvesz/
   Az árát nem tudom, mivel ez ajándék volt, ráadásul ha jól emlékszem, 2011-ben volt. Én választottam ki mindegyikhez a bőrt és az én rajzaim alapján csinálták meg a mintát.
   Igazán nincs mit! Remélem, tudtam segíteni…
   Kellemes napot!

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: