J. K. Rowling: Harry Potter és a tűz serlege

“Mit számít, hogy nyelvünkben és szokásainkban különbözünk, ha a célunk közös?”

Harry Potter es a tuz serlege - 1

Egyre inkább ott ólálkodik a Roxfort ódon falai körül a kegyetlen, borotválatlan fickó: a valóság. Csak gyűlnek a kérdések: Hogyan kezdődik egy háború: A sötét jeggyel? Vagy talán a sajtóban? Netán különös eltűnésekkel? Egy fiú tusájával? Országok és fajok közti széthúzással? A nagyúr visszatértével? A minisztérium konokságával? Nagyon átgondolt már ez a regény a vihar előtti csendről, mely összeköti a várható baljós eseményeket a látszólag összefüggéstelen előzményekkel, közben mégis szórakoztat. A végén pedig minden kérdésre választ kapunk.

Egyfajta kettősség járja át ezt a könyvet, háború és béke, jó és rossz, a gyermekkor és a felnőttkor között. Különös és baljós események miatt érezhető a feszültség, az élet és a fiatalkor ünneplése mellett. Miközben Harry-ék agyát túszul ejtik a hormonok, világukba nem csak új kihívások, de új ismertségek is érkeznek a trimágus tusa keretein belül. Miután kidobja a serleg Harry nevét, az életveszély már nem csak ígéret lesz, mint az előző kötetekben. Verseny kezdődik az idővel, aminek a végén mindenki elfoglalja a helyét a nagy sakkjátszmában, még akkor is, ha a bábuk egy része nem egyértelmű, hova is tartozik.

Több új szereplőt is megismerhetünk, akik a varázslók világának más-más szegmensét mutatják be és Harry történetére is nagy befolyással vannak. Rita Vitrol, Barty Kupor és a fia is becsvágyó emberek, akik sokakon átgázolnak a hírnévért, dicsőségért. Hármójuk közül az ifjabb Barty Kuport ébreszt mégis sajnálatot. Fiúként megesik rajta az olvasó szíve, mert egy gyermeket lát, aki szomjazik az édesapja szeretetére, amit sosem kapott meg. Ál-Mordonként lehetetlen nem kedvelni, mert neki legalább vannak érzései, elvei, és mindig kitart mellettük. Ellenben az apja szívtelenül, Rita Vitrol pedig egy undorító kis csótányként viselkedik.

A bizalmatlanság, a félelem felszínre hozza és felerősíti a személyes ellentéteket. Emiatt a legnagyobb tusát még mindenki a közvetlen környezetével vagy önmagával vívja. Barát fordulhat barát ellen, fiú az apa ellen, az úr a hűséges szolga ellen. Az addig ki nem mondott, de tolerált konfliktusok, ellenvélemények megfogalmazódnak és a leggyengébb kapcsolatok a közelgő háború első áldozataivá válnak. Jól látszik, hogy azok, akik nem kapnak elég figyelmet, törődést könnyű célponttá válnak azok számára, akik ezt hajlandóak megadni nekik. Ennek jelei nem csak a Kupor családban, hanem például Weasley-éknél is mutatkoznak. Persze ezek a problémák csak kívülről tűnnek ilyen egyszerűnek vagy átláthatónak.

Az egyes varázslények helyzete, jogai és kötelességei közötti szakadék is egyre mélyül, de szerencsére nekünk itt van Hermione és a “Manók Alkotmányos Jogaiért” Országos Mozgalom! Ami nem csak a varázslók életében növekvő sötétségre hívja fel a figyelmet, hanem azt is megmutatja, Hermionének a szíve legalább akkora, mint az esze. Megismerhetünk még egy manót, Winky-t is közelebbről, akinek a gondolatai távolabb nem is állhatnának Dobby és a M.A.J.O.M. szellemiségétől. Kettőjük története teletöltene egy merengőt rabszolgasággal, a felszabadítás körüli problémáikkal és az évszázadok óta fennálló elvek rendíthetetlenségével. De bármennyire is különbözzenek egymástól, jó látni egy közösséget, akik segítenek egymásnak, történjék bármi.

Ahhoz, hogy a varázslók között is létrejöhessen egy ilyen közösség, nagyon fontos a trimágus tusa, és a máguskapcsolatok bővítése, mélyítése. A torna előrehaladtával szerencsére több előítélet is alaptalannak bizonyul. A bajnokok nem csak erejüket, leleményességüket csillanthatják meg, hanem erkölcsi szilárdságukat is. Különösen igaz ez Cedric-re, akinek méltatlan halála megmutatja, mire is lehet számítani a sötét varázslóktól.

Emlékezzetek Cedricre! Emlékezzetek rá, ha úgy hozza a sors, hogy választanotok kell a helyes út és a könnyű út között. Jusson majd eszetekbe, milyen sorsra jutott egy kedves, becsületes, bátor társatok, akinek nem volt más vétke, mint hogy keresztezte Voldemort nagyúr útját. Emlékezzetek Cedric Diggoryra…!”

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, és itt megrendelhető!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s