J. K. Rowling: Harry Potter és a félvér herceg

 

Harry Potter es a felver herceg - 1

Tartsd magad közel a barátaidhoz, de még közelebb az ellenségeidhez! Dumbledore professzor nagyon korán felismeri, hogy valamit, amit nem ismerünk, nem győzhetünk le, csak félhetünk tőle. Ahhoz, hogy Harry-nek legyen jövője, szembe kell néznie a múlttal. Ehhez pedig felvértezi őt a leghatásosabb fegyverrel: megmutatja neki Tom Denem életének fontos állomásait, mozgatórugóit, eszközeit. Kirajzolódik egy kiszolgáltatott gyermek, aki nem tudja, milyen, ha szeretik és aki ezek után felnőttként sem képes senkivel olyan kapcsolatot kialakítani, ami nem manipuláción vagy kihasználáson alapszik. A varázserőt tévesen összetéveszti az omnipotenciával, a halhatatlansággal és bármire képes, hogy ezeket elérje. Meggyőző színészi alakításának és tehetségének köszönhetően már fiatalon olyan mélyre süllyed, ahonnan már senki sem tudja visszahozni. Az ő példája kitűnően mutatja, hogy a gyűlölet iszonyatos pusztításokra képes, de az is bőven elég hozzá, ha egy gyereknek szeretet nélkül kell felnőni. Nem azt mondom, hogy ez felmenti őt – hiszen dacára a sok közös vonásnak, Harry például nagyon is képes a szeretetre -, csak érthetőbbé teszi a személyiségét.

A hatodik évben az iskolai tananyag egyre nehezebb, már közelít a mágia magasabb szintjéhez. A nonverbális varázslásnak, hoppanálásnak, ember-transzformációnak köszönhetően izgalmas és változatos az élet a Roxfortban, amit több újdonság is szinesít. Egy mosolyhoz elég csak a Felix Felicisre, vagy a Weasley Varázsvicc Vállalat termékeire gondolnom. Szükség is van a fekete mágia mélységeinek érzékletes bemutatása mellett a nevetésre. Harry-nek Dumbledore-ral is elmélyül a kapcsolata, ami erőn felüli kihívások elé állítja, de olyan tudást, gondolkodást tanít neki, amit már nem vehetnek el tőle. Az, hogy mestere egyenrangúként kezeli, feladatokkal látja el, önbizalmat ad a fiúnak, és felkészíti az elkerülhetetlen összecsapásra. A másik ember, aki – akarata ellenére – képzi őt, az Piton professzor. Harry talán nincs is tisztában a rá gyakorolt hatásával, ami pedig tagadhatatlan. Legyen szó akár a Capitulatus bűbájról (ami már szinte a védjegyévé válik) vagy a sötét mágia vonzerejéről és veszélyeiről. Sajnálom, hogy mindkettőjüket elvakítják a személyes sérelmeik, mert ezek nélkül még ennél is többet adhatnának egymásnak.

“A fekete mágia, azaz a sötét művészet ezerarcú, szüntelenül változó és örök. Olyan, akár egy százfejű szörny, ami minden megcsonkított nyakán új, még ádázabb és ravaszabb fejet növeszt. A fekete mágia megfoghatatlan, meghatározhatatlan és elpusztíthatatlan ellenfél.”

Ezt a kötetet átjárja a szerelem és a szeretet témája, és a kölcsönhatásuk a mágiával. Tonks viszonzatlan érzései hatására elveszíti képességei egy részét, Ron pedig átéli a szerelmi bájital okozta megszállottságot és kiszolgáltatottságot. Mindkettő eset fontos párhuzam Tom Denem születésének körülményeire és fontos tanulságot hordoznak a szeretethiányról, a hamis illúziók veszélyeiről. Hermione és Ron kapcsolata mire elkezdődne, máris akadályokba ütközik. Bármilyen intelligens Hermione és bármekkora szíve is van Ronnak, még tapasztalatlanok és össze kell hangolódniuk. Harry-nek viszont szerncséje van Ginnyvel, mert amellett, hogy vicces, vagány és kedves lány, megérti Harry problémáit, ismeri és szereti a komoly oldalát is. Ez határozza meg legjobban Ginny-t: úgy fogadja el az embereket, ahogyan vannak, azért szereti őket, akik. Nem a kiválasztottat vagy a kreált hősöket üldözi.

Fontos még a szülő, és gyermek közötti szeretet motívuma, amit Dumbledore és Harry kapcsolata, illetve Merope és Tom tragédiája jelenít meg különböző formában. A legszomorúbb pedig, mikor ezt a szeretetet használják fel arra, hogy megtörjenek egy családot. Draco Malfoy is csak egy kamasz, akinek ki kéne bontakoznia, tanulnia, nem pedig a családja becsületét gyilkossággal helyreállítania. Nem állítom, hogy ártatlan mintagyerek, de van benne jóság, erő, és ez menti meg őt a végső romlástól. Ami jellemformáló hatású, hogy látja, mivel jár a sötét erők szolgálata és már ő is tudja, hogy mire számíthat cserébe. Ahogyan Harry is megtapasztalja, mit jelent politikailag értékes árucikknek lenni, mekkora teher és felelősség a kiválasztott szerepe. A két fiú becsületére legyen mondva, hősiesen, felnőtteket is megszégyenítve helytállnak a lelkük szétszakítása nélkül.

Most végre megértette, mire próbál rávilágítani Dumbledore. Olyasmi ez, gondolta, mint hogy behurcolják-e őt az arénába, ahol élethalálharcot kell vívnia, vagy felemelt fővel, önszántából vonul be. Vannak talán, akik azt hiszik, hogy a két dolog között nincs lényeges különbség, de Dumbledore tudja – és én is tudom, meg a szüleim is tudták, gondolta fellángoló büszkeséggel –, hogy ezen a különbségen áll vagy bukik minden a világon.”

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, és itt megrendelhető!

J. K. Rowling: Harry Potter és a félvér herceg” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s