J. K. Rowling: Harry Potter és a halál ereklyéi

“Ott nyílok, ahol zárul.”

Harry Potter es a halal ereklyei - 1

Ha valamit biztosan lehet tudni a történelemről – legyen szó a muglik, vagy a varázslók históriáiról – az az, hogy ismétli önmagát. Ez a jelenség foglalja keretbe a Harry Potter köteteket. Lord Voldemort története ott kezdődik újra, ahol egyszer már befejeződött: hatalmát eltűnések, gyilkosságok, igazságtalanság és hazugságok éltetik. De változatlanul nem tanul régi hibáiból és nem érti, hogy a hatalma miért olyan illékony. Még mindig vak arra, hogy apránként ő maga gyengíti a birodalmát. A kegyetlenség, a félelem, és a megalázás eszközeivel ideig-óráig tartja maga mellett a híveit, de – ahogyan Yoda mester is megmondta – sokan csalódtak már az erő sötét oldalában. A kiábrándultak pedig gyorsabban menekülnek előle, mint Piton professzor a sampon elől. Ezek a pálfordulások a “nagyúr” orra előtt történnek, szép lassan, egyenként, de elbizakodottságában mégsem veszi észre egyiket sem. Piton szerelme, Lumpsluck lelkiismeretfurdalása, Regulus szeretete Sipor iránt, Peter Petigrew könyörülete, Ampók bosszúvágya, Narcissa veszélyes hazugsága és mindezek következményei lassan, de biztosan hozzájárulnak a “Nagyúr” bukásához.

Amit Voldemort nem becsül, azt megérteni sem hajlandó. A házimanókról, a gyermekmesékről, a szeretetről, a hűségről és az ártatlanságról nem tud semmit. Semmit! Hogy mindezek az övét meghaladó erőt hordoznak, mindenfajta mágiát elsöprő hatalommal bírnak – ez olyan igazság, amit ő máig sem fogott fel.”

A másik, ami igaz a történelemre, hogy semmit sem tudhatunk biztosan. Feltételezések, következtetések, titkok, ennél fogva hazugságok járják át. Ezek mögött ott rejtőzik egy mélyebb igazság, ahogyan a mugli élet felszíne alatt is egy teljesen másik világ bújik meg. Bizonyos történetek legendává, mesévé alakulnak át, vagy feledésbe merülnek, és lesz, amelyiket – ha későn is – az idő igazol. A varázstársadalomnak is sorban lelepleződnek a közmegegyezéses hazugságai: az eddig elnyomott varázslényekkel való bánásmód megbosszulja önmagát, több előítélet is tévesnek bizonyul, színre lépnek a halál ereklyéi, és mindez nagy szerephez jut a háború végkimenetelében. Albus Dumbledore hagyatéka növeli a titkok sorát, életének részletei, fiatalon elkövetett hibái tanulságul szolgálnak. Felmerül a kérdés: egy élet nem túl nagy áldozat a nagyobb jóért? Mennyit követelhetünk ezért cserébe másoktól, vagy akár saját magunktól? A bölcs professzor jóságának és tetteinek talán túl nagy volt az ára, de az ő egész világa jobb lett általa. Harry pedig megtanulja szeretett tanára utolsó leckéjét: nem létezik múlt nélküli szent, ahogyan jövő nélküli bűnös sem.

Perselus Piton sem teljesen rossz, vagy jó, hanem egy esendő ember tele félelemmel, gyengeséggel, hibákkal. De Dumbledorral ellentétben ő sosem vehette le álarcát, élete végéig rejtőzött a fekete mágia, szigurú szabályai, a kegyetlenség és csípős megjegyzései mögött. Ő a denevér, aki a szárnyát megrebbentve elindította a lavinát, majd egész életében kétségbeesve csapkodott, hogy helyreállítsa az egyensúlyt. Elképzelhetetlen, hogy ezért cserébe mi mindent kellett elszenvednie, vagy végignéznie nap, mint nap Voldemort, vagy akár Dumbledore mellett. A legjobb tulajdonságai lettek egyben a legrosszabbak is: nem tudott megnyílni és nem felejtett. De ez adhatott neki erőt, hogy kettős életét fegyelmezetten és hitelesen élhesse. Ahogyan Dumbledore mondta, nem képességeink, hanem a döntéseink határozzák meg, kik vagyunk. Perselus Piton mindennapos döntései és végső áldozata, hibáival együtt tagadhatatlanok.

“A zöld szempár belenézett a feketébe, de egy másodperc múltán a sötét szemek mélyén valami kihunyt, dermedt, vak ürességet hagyva maga után.”

Nagyon érdekesnek találtam, hogy a nemek és korosztályok közti különbségek, a fizikai határok a mágiának köszönhetően elmosódnak, teret adva ki-ki képességének, varázserejének, előtérbe helyezve az eszét és jellemét. Három fiatal betörhet egy szigorúan őrzött, elvarázsolt bankba, egy kis manó életeket menthet és egy meggyötört öregember is fordíthat a csata kimenetelén. A női karakterek is megmutathatják, mit tudnak, legyen szó akár egy “egyszerű” háziasszonyról, vagy egy szadista szociopatáról. Egy kamaszfiú legyőzhet egy kegyetlen diktátort. Nincs olyan, hogy egy homokszem a sivatagban, bárki hozhat komoly változást. Ez adja számomra a sorozat esszenciáját: nincs lehetetlen és mindig van remény…

Ezt a reményt a sok áldozat, a szeretet ereje és Voldemort önpusztítása élteti. Ezek nélkül Harry-nek nem is sikerülne győzelmet aratnia. Az évek során Harry az ellenállás jelképe lett, és bátran vállalja a feladatot, amit kapott. Így mindig akad varázsló, boszorkány, varázslény, bűbáj, vagy épp egy pálca, ami előremozdítja a küldetéseit. Bár nem tökéletes, hibákat követ el és a kísértés sem teljesen idegen tőle, végeredményben teljesíti kötelességét. A kétség idején barátai segítik a földön maradni, és arra fókuszálni, ami igazán fontos. A háború ugyan kikezdi a kapcsolatukat, mindannyiukat egyenként is próbára teszi, de végül egymást erősítve letudják csínyeiket. Hermione, Ron, Dobby, Luna, Neville és Ginny nem csak segítik Harry-t, de meg is mutatják neki, hogy van, amiért érdemes mindent feláldozni. A legvégén ebből meríti erejét, hogy szembenézzen a démonjaival és elfogadja a sorsát.

“Utolsó ellenségként a halál semmisül meg.”

A kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt, és itt megrendelhető!

J. K. Rowling: Harry Potter és a halál ereklyéi” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s