Varázsvilág: A Griffendél-ház

„Ha vakmerő vagy s hősi lelkű,
Házad Griffendél.
Oda csak az kerül, ki
Semmitől se fél.” 

Griffendél - 2.jpg

A Griffendél-ház és vele együtt a Harry Potter sorozat a hősiességet, a lelki nagyságot, bátorságot és barátságot tekinti fontosnak, követendőnek. A griffendélesek bátran kiállnak magukért és másokért is, a jóra törekednek, igyekeznek felülemelkedni önmagukon. Sok szempontból ők a Roxfort szíve-lelke, bár nem mentesek a hibáktól. A bátorság sokszor vakmerőséggel vagy a dicsőségben való lubickolással társul. A griffendéles eszmék a helyes út követését hirdetik, még akkor is, ha az lehetetlennek tűnik. Az érdemli ki a legfontosabb ereklyéjüket, Griffendél hősi kardját, aki vágyik a jóra és van ereje önmagán túllépni, még ha a személyisége alapvetően mást mond. Ha szembenéznek a veszéllyel, a tapasztalataikból ők is azt teszik magukévá, ami erősíti őket, ahogyan a kard. Traumáikból, fájdalmukból nyernek erőt fejlődni, túllépni önmagukon, a harc edzi, nem pedig összeroppantja őket. Nem a dicsőségért, hírnévért – ahogy sokan félreértelmezik és tévútra lépnek -, hanem a nagyobb jóért. De olykor nem árt emlékeztetni őket, hogy a veszély keresése, hovatovább okozása nem egyenlő a szembenézéssel, a helyes út nem mindig az, amiről azt hihetjük, és a szabályok nem véletlenül jöttek létre. Ragaszkodni egy értékrendhez, belső iránytűhöz ugyanolyan nemes dolog lehet, mint amennyire arrogáns is. A griffendélesek szenvedélyesek, érzelmesek és büszkék a közösségükre, a közösen elért eredményeikre, nagyon jól dolgoznak együtt csapatban, kiállnak egymásért. Előbb cselekszenek az érzelmeik által vezérelve, mint végiggondolnák a következményeket, és sokszor rontanak a helyzeten. De a jó szándék vezérli őket, tanulnak a hibáikból és a tapasztalataikkal együtt fejlődve végül megtalálják, hogyan terelhetik az energiáikat a helyes irányba.

J. K. Rowling - Harry Potter és a bölcsek köve - 8

A Griffendél-címer színei: Vörös és arany

Az arany a napot, értéket, állandóságot, tudást, és a győzelmet jelképezi. Ahogyan az oroszlán sörénye, úgy ez a szín is azonosítható a Nappal, ami dicsőséget, világosságot képviseli. Az alkímiai Bölcsek Köve, az életelixír és ezáltal az örök élet szimbolikája mind köthető az aranyhoz. A vörös a nemességet jelentette évszázadokig: az Erzsébet kori Angliában, ahogyan az ókori Rómában is kizárólag az uralkodó elit viselhette ezt a színt. A sötétebb vörösről eszünkbe juthat a bor, vagyis a földi javak és örömök, ahogyan a vér és a szenvedély is. Egy griffendélest nemes szándék vezérel, küzd a sötét erők ellen, aranyból van a szíve, szereti és élvezi az életet és küzd az utolsó csepp véréig. A legtöbb griffendéles győz az ellenfele felett (Grindelwald, Voldemort), ha elkezd valamit, abba szívét-lelkét beleadja, semmit sem csinál félgőzzel. A vörös és arany együtt a tüzet képviselik, ami jelentheti az otthon melegét, a hirtelen, “tüzes” természetet és az életet magát is. De óvatosan kell vele bánni, mert egy kontrollálhatatlan, pusztító erővé válhat. Helyesen használva viszont egy horcruxot is elpusztíthat. 

Griffendél - 5

Az oroszlán

Az oroszlán nem csak J. K. Rowling, Harry Potter és Neville Longbottom horoszkópja, de nagyon sok mindent elárul a Griffendél-ház értékrendjéről is. Az oroszlán az állatok királya, egy veszélyes ellenfél. A dominancia, méltóság, egoizmus, hatalom juthat róla eszünkbe. Dicsőséget, ragyogást, nyugalmat, nagylelkűséget, fennköltséget, sörénye pedig a napot szimbolizálja. Az oroszlánoknál a nőstény vadászik, öl, és látja el a csapatot, a kisebbeket. A Griffendél-ház bőven jeleskedik védelmező, harcias anyaoroszlánokkal, (akiket nem érdemes felébreszteni) Molly Weasley-től Minerva MacGalagonyig. Az ő csapatuk összehangolt, mindenkinek egyformán fontos szerep jut és megvédik egymást. A hím oroszlán pedig csak azt teszi meg, amire senki más nem képes, különben pedig irányít, és tartalékolja az erejét. Érdemes megnézni Hermione Grangert vagy Ginny Weasley-t, mint nőstényoroszlánokat, aki a háttérben mozgatják a szálakat, és megállíthatatlanul törnek előre. Közben a büszke hímek ott állnak mellettük ugrásra készen, hogy biztosítsák a csapat  egységét és sértetlenségét.

A Griffendél klubhelyiség

A földönjáró Mardekárosokkal és Hugrabugosokkal ellentétben a Griffendél torony mutatja a magasabb célokat, ami a szemük előtt lebeg. A Kövér Dáma őrzi a bejáratát hűségesen és kicsit makacsan, de helyén a szíve, és még egy feldühödött kutya sem elég, hogy kinyissa az ajtót. Belépve egy meleg és barátságos hely várja a tanulókat, akik kényelemben, biztonságban érezhetik magukat, mintha csak otthon lennének, családi körben. 

Griffendél - 4.jpg

A Griffendél szelleme: Félig fejnélküli Nick

Félig Fej Nélküli Nick, akit életében Sir Nicholas de Mimsy-Porpingtonnak hívtak. VII. Henrik udvarában élt, míg nem egy nap varázslat segítségével megpróbált megszépíteni egy szerencsétlen udvarhölgyet, akin sajnálatos módon agyarak nőttek. Sir Nicholastól így elkobozták a pálcáját és kivégezték, melynek következtében fejét már csak aprócska bőr és índarab tartja a nyakán. Legnagyobb bánatára, ugyanis máig sem csatlakozhat a szellemek között annyira népszerű Fejvesztett Futamhoz.

A mai világban, ahol jobban érvényesül a hatalomvágy, manipuláció, elterjedt a cyberbullying és sokan küzdenek a megkülönböztetés, egyenlőtlenségek, zaklatás ellen, szükség van a griffendélesekre, akik emlékeztetnek, mit jelent helyesen cselekedni. Megmutatják, hogy félre lehet tenni a hatalomvágyat és igenis lehet tenni mások testi-lelki gyarapodásáért és egy jobb világért, mint Albus Dumbledore. Példát mutathatnak, hogyan emelkedjenek felül a gyermekkori, beléjük nevelt arrogancián, mint Sirius és James. Minden cselekedetükkel sugallhatják, mit ér a jóság és feláldozhatnak mindent a szeretteikért, mint Lily. Mutathatják a helyes utat és végigkísérhetnek rajta másokat is, mint Hermione. Felnővén minden rettegésük ellenére túlnőhetnek önmagukon és fordíthatnak egy háború kimenetelén, mint Neville. Hirdethetik az élet szeretetét és szembeszállhatnak a jogtalanul hatalmat gyakorlókkal, mint Fred és George. Minden nap dolgozhatnak azon, hogy önmaguk legbátrabb, legjobb verziói legyenek és elvihetik a fényt a világukba, mint Harry Potter.

Griffendél - 3.jpg

A többi házról itt olvashatsz: Mardekár, Hollóhát, Hugrabug.

A Harry Potter sorozat az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, a kötetek itt megrendelhetőek!

A bejegyzéshez fontos forrás volt ez a videó, amit szeretettel ajánlok!

4 Comments on “Varázsvilág: A Griffendél-ház

  1. Visszajelzés: Varázsvilág: A Mardekár-ház | Könyvkuczkó

  2. Visszajelzés: Varázsvilág: A Hugrabug-ház | Könyvkuczkó

  3. Visszajelzés: Varázsvilág: A Hollóhát-ház | Könyvkuczkó

  4. Visszajelzés: Varázsvilág: Házak harmóniája | Könyvkuczkó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: