Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek

Soman Chainani - Itt nincsenek hercegek - 2

“Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két lány…”

A sorozat folytatása megőrizte a tündérmese csomagolást, a szellemes tálalást, miközben újabb társadalmi jelenségekre reagál: A hagyományos családmodell átalakult. A kislányoknak már azt tanítják, bármit elérhetnek, majd szembesülniük kell bizonyos kor után azzal, hogy az elvárások ugyanazok maradtak: menjenek férjhez, szüljenek gyereket. A társadalom viszont nem reagált arra elég gyorsan, hogy esetleg másban is ugyanúgy megmaradjon a kiteljesedés lehetősége. Ahogy a férfiak helyzetének megváltozására sem. Szerencsére a könyvben komoly hangsúlyt kapott, hogy a nemi egyenlőség nem egyenlő a férfigyűlölettel vagy a nőuralommal. Nincs egyenlőség, amíg valamelyik fél hátrányt szenved… Miközben a szülők egyensúlyozni próbálnak a karrier, a család, és a társadalmi elvárások tengerén, egyre több gyermek él csonka-, vagy mozaik családban. De hogyan hatott mindez a mesék világára?

Az elmúlt évtizedekben a tündérmesék szép lassan átalakultak. Ez leginkább a hősnők ábrázolásán érezhető: függetlenebbek, önállóbbak. Most már elvárás, hogy a törjenek ki a bajba jutott hölgy szerepköréből, akár a hercegeik nélkül is. De hogyan hat ez az átalakulás az eddigi egyensúlyra? Mi lesz így a hercegek szerepe? A lányokra hogyan hat, ha elhitetjük velük, hogy bármihez kezdhetnek az életükkel? Mi történik, ha nem kell megfelelni a az elvárt szerepeknek, csak önmagunknak? Elsősorban ezekre a kérdésekre kereste a választ Soman Chainani a Lányok és Fiúk Iskolájában.

Agatha és Sophie egyedülálló barátsága bebizonyította, hogy a szerelem nem az egyetlen, amitől boldogságot lehet remélni és hercegek nélkül is vannak lehetőségeik. De amíg ők mit sem sejtve élik tovább hétköznapi életüket Gavaldonban, az idilli befejezésük felborította a mesék világát. A boldog végről is kiderült, mégsem olyan boldog, mert mindkét részről komoly áldozatokat követel. Amint valami mást kívánnak tiszta szívből, újra a mesék világában kötnek ki és nem várt kihívásokkal találják szembe magukat.

Ugyanis az ő történetük mintájára a hercegnők újraértelmezték magukat, így a meséiket is. Saját kezükbe vették a sorsukat, megtagadták a hercegeket. Ez a kollektív elutasítás kétségbeesést és dühöt szült, és szélsőséges indulatokat váltott ki a fiúkból. A “boldogan éltek, míg meg nem…” helyett csatározás szakítja ketté a hősök és hősnők életét. Egyértelmű a politikai lecke: megosztva mindenki gyengébb, káoszban mindenki manipulálható és kész is a háború tökéletes receptje. Vékony a határ jó, és rossz, szeretet, és gyűlölet között. Így aki nem vigyáz, könnyen a másik oldalon találhatja magát.

“Senki nem szereti a fiúkat! Még azok a lányok, akik szeretik a fiúkat… ők sem bírják ki őket! Büdösek, túl sokat beszélnek, mindent összezavarnak, és mindig a nadrágjukban van a kezük. De ez nem jelenti azt, hogy létezhet iskola fiúk nélkül! Ez olyan, mint a csontmadár csont nélkül! Mint a boszorkány bibircsók nélkül! Fiúk nélkül NINCS AZ ÉLETNEK ÉRTELME!”

A harcok ellenére nem áll meg az élet az iskolában, csak átalakul. A fiúk a várható csetepatéra edzenek, a lányok pedig próbálják élvezni a fiúk és a külsejükkel kapcsolatos elvárások nélküli életet. Bár sziporkázó humorforrás ez a szituáció, érdekes gondolat, hogy mennyire meghatározzák az önképünket, mindennapi cselekedeteinket a vélt, vagy valós elvárások felénk, támassza ezt felénk a világ vagy akár mi magunk. A fiúk céljukat vesztve lézengenek, dühöngenek. Nem tudják pontosan, új szerepet keressenek, vagy a régit próbálják visszaszerezni, annak minden terhével együtt. A lányok pedig mernek önmaguk lenni: nem szépítkeznek, nem viselkednek álszerényen illedelmesen. Van, aki nem tud adaptálódni ebbe az új világba, és persze van, aki itt lel igazán önmagára. De végeredményben mind elkezdenek hiányozni egymásnak, és belátják, lehet élni a másik nem nélkül, de nem feltétlenül érdemes…

Az első részben már megszeretett világ így a feje tetejére áll és az olvasó újra felfedezheti az eddigi helyszíneket, történeteket egy egészen más szemszögből. Közben a szereplők közti dinamika is átalakul, a karakterek nagyobb mélységet kapnak. Sophie és Tedros története is nagyon jól megmutatja, hogy a korábbi tapasztalatok hogyan hatnak a kapcsolataikra. A szülői elutasítás miatt mindketten dühösek, bizonytalanok, és félnek. A múltjuk tükrében a jelen döntései értelmet nyertek. Az már furcsább, hogy a boldog véghez Agathának választania kell a barátság és a szerelem között. Az nagyon találó megállapítás, hogy ahogy felnő az ember, átalakulhat a prioritása, kevesebb ideje marad magára ugyanúgy, mint a szerelemre, vagy a barátságra. De egy jó kapcsolatban – legyen az bármilyen természetű – szerintem ezek a változások nem hozzák el szükségszerűen a választás kényszerét. Ugyanúgy, ahogy megfér egy szívben a jó és a rossz, ugyanúgy meg kéne férnie egy szívben a különféle érzelmeknek és embereknek. Viszont bármire is sóvárog a szívünk, vigyáznunk kell, mit kívánunk, és mit áldoznánk fel érte!

“Ez a baj a mesékkel. Távolról teljesen tökéletesnek tűnnek. De közelebbről megnézve ugyanolyan bonyolultak, mint a való élet.”

A kötet a Twister Media Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s