Tűz és jég dala: A Tyrell-ház

Tűz és jég világa - A Tyrell-ház - 1

A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-házBaratheon-házLannister-házStark-ház.

(Aki nem olvasta A tűz és jég dala regényeket, annak most szólok, az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

Síkvidék – Égikert

Síkvidék tulajdonképpen egy hatalmas zöld terület tele tanyákkal, folyókkal, dombokkal, bányákkal, erdőkkel, mezőkkel, kis falvakkal és kereskedővárosokkal. Ideális hely gazdálkodáshoz, kereskedelemhez. Lassú, de biztos anyagi gyarapodást hozó térség. Erről a vidékről származik a lovagi kultúra hagyománya. Égikert tulajdonképpen Westeros éléskamrája és egyben kultúrális fellegvára: a tanulás, zene, művészetek és a bölcsesség központja. Híres a szépségéről, legyen szó a vidékről magáról vagy az ott élőkről.

A Tyrell-ház

Égikertet először az elsőktől származtatott Gardener-ház vezette. A Tyrellek sosem voltak királyok, mindig hű védelmezői, tanácsadói, lovagjai voltak a Gardenereknek, több évszázadon keresztül. Házasság lévén közelebb kerültek hűbéruraikhoz, de uralkodóvá ez sem tette őket. Harlan Tyrell a Gardener-ház kihalásakor kinyitotta kapuit Aegon Targaryen előtt és felesküdött a Targaryen-házra. Így kapták meg a Dél őrzője, és a Síkvidék legfőbb ura címet. Robert király lázadásakor a királyt támogatták, de megadták magukat, amint a Baratheonok győztek. Látszik, bár lovagjaik akadnak szép számmal, a Tyrellek a háború helyett a diplomácia és házasságkötések útján szeretik intézni konfliktusaikat. Ennek is köszönhetik folyamatosan növekvő gazdagságukat: nem tépázzák meg aranyló mezőiket. Így lehet egy intéző leszármazottainak sorsdöntő hatalma és befolyása a jelenben. Szövetségesül mindig olyanokat választanak, akiktől a legtöbb hasznot remélik hűségükért. A Tűz és Jég dala könyvciklus idején övék a legnagyobb haderő Westeroson (29 nagyobb és 39 kisebb ház esküdött fel rájuk), vagyonuk pedig alig marad el a Lannisterekétől.

Tűz és jég világa - A Tyrell-ház - 2

Mottó:  Erőssé növünk

Ez a jelmondat nem hangzik feltétlenül fenyegetően, bár elárulja, nagy hiba figyelmen kívül hagyni ezt a házat. Nem látszik a hatalmuk, befolyásuk, mert nem kérkednek vele, így a meglepetés ereje mindig velük van. A növekedés nem feltétlenül gyors folyamat, mint egy háború végén hirtelen, ugrásszerűen bekövetkező gyarapodás, de annál stabilabb. Az alkotás a rombolás helyett egy hosszútávú befektetés, ami csendben, szinte a háttérben történik. A természetet jelöli meg, mint erőforrást, nem pedig a katonai életet. A kellemes modor, az intelligencia, a kifinomultság és a kivételes vonzerő megtévesztő lehet, de amíg az ellenfél lenézi ezeket a tulajdonságokat, észre sem veszi, hogy körbenőtte a fojtogató növényzet. Ezért sem ajánlott lebecsülni egy jó stratégát, aki türelmes, hosszútávú céljai vannak és mellé szinte kimeríthetetlen forrásokkal rendelkezik, amiket nem fél kreatívan felhasználni.

Lobogó: Arany rózsa fűzöld mezőben

Ennek a zászlónak a középpontjában kivételesen nem egy állat, hanem egy növény, a rózsa áll. Ehhez a kívülről gyönyörű, védtelen növényhez érdemes óvatosan közelíteni, mert egy rossz mozdulat és a tövisei kegyetlenül elbánhatnak velünk. Bár kedvesnek, szelídnek tűnik, nem érdemes ujjat húzni vele. A rózsa ki van téve az elemeknek: szélnek, szárazságnak, esőnek, napfénynek. Ezt belülről fakadó erővel, alkalmazkodóképességével kompenzálja, ahogyan a Tyrellek is elfogadják a helyzetük realitását és abból gazdálkodnak kreatívan, amijük van: a szépségükből, rejtett tartalékaikból, rugalmasságukból. Ellenfeleiket nem látványosan, nyíltan győzik le, inkább kiszorítják őket, elvéve előlük a napfényt. A rózsa ezen kívül a nőiesség, szenvedély jelképe, ami jellemző a családi dinamikára is. Ebben a patriarchális világban ezt a családot valójában a nők irányítják és összetartásra öszönzik egymást a külső ellenfelekkel szemben. A rózsa utalhat a könyvsorozat egyik legfőbb ihletőjére, a Rózsák háborújára is.

A zöld a természet, életerő, frissesség, stabilitás, nyugalom, irigység, méreg színe, a vörös ellentéte. Ezek utalnak Égikert gazdagságára, a természeti erőforrásaira, a Tyrellek nyugodt, türelmes stratégiájára és fő ellenfelükre, a Lannisterekre. Megmutatják a család árnyoldalát is, ami a magasra törő céljaikat, büszkeségüket, eszközeiket, kegyetlen, hideg számításaikat közelről megfigyelve nem is tűnik már annyira tökéletesnek. Az arany szín mellé párosítva láthatjuk, a harmonikus külső és a belső gazdagság mellett a Tyrellek sem mentesek a hatalomvágytól, manipulációtól, önzéstől. Csak szokatlannak hat a stratégiájuk, változatos kelléktáruk, és gondolkodásuk. A hosszútávú játszmában pedig pont ezzel nyerhetnek.

Tűz és jég világa - A Tyrell-ház - 3

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:

George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzéshez fontos forrás volt ez a videó, amit szeretettel ajánlok!

3 Comments on “Tűz és jég dala: A Tyrell-ház

  1. Visszajelzés: Tűz és jég dala: A Stark-ház | Könyvkuczkó

  2. Visszajelzés: Tűz és jég dala: A Targaryen-ház | Könyvkuczkó

  3. Visszajelzés: Tűz és jég dala: A Lannister-ház | Könyvkuczkó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: