Tűz és jég dala: A Targaryen-ház

2018.05.30. Tűz és jég dala - A Targaryen-házA tűz és jég dala regényfolyam több szempontból sem könnyű olvasmány. George R. R. Martin egy kiterjedt, változatos világot alkotott, ahol rengeteg szereplőnek ismerjük meg a történetét, sok szálon fut a cselekmény, és minden epizódban más-más karakter bőrébe bújhatunk bele. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk és ami még fontosabb, mire számíthatunk az illetőtől. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet, amit elénk tár, hátha többet megtudunk arról, Westeros világában milyen emberi tulajdonságok dominálnak, milyen erők mozgatják meg az eseményeket. A következő bejegyzésekben elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Baratheon-házLannister-házStark-ház.

(Figyelmeztetés: az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

A Targaryen-ház

A Targaryenek színtiszta valyr vérűek, akik ősi, essosi származású sárkányurak. Szépségükről, jellegzetes külsejükről azonnal felismerhetőek: halvány ezüst-, vagy aranyszínű a hajuk, szemük a bíbor árnyalataiban játszik. Tizenkét évvel Valyria végzete előtt egy jóslat hatására Aenar Targaryen eladta birtokait Essosban, és teljes családjával, vagyonával és sárkányaival elindult a Keskeny tengeren. Egy szigeten, ami később Sárkánykő néven lett ismert, megalapította helyőrségét. Misztikus tudományok segítségével felépítette saját fellegvárát. Valyria Végzete után innen hódította meg (Hódító) Aegon a fekete iszonyat, Balerion hátán Westerost és egyesített hat királyságot a hétből. Megalkotta a legyőzöttek kardjaiból a Vastrónt. Így kezdődött el a Targaryenek háromszáz éves uralkodása, Aerys, az őrült király leveréséig, másnéven Robert lázadásáig. A tűz és jég dala regényciklus idején a Targaryenekről, ahogyan a sárkányaikról is úgy tudják, hogy eltűntek.

Mottó: Tűz és vér

A tűz és a vér nem csak az alapja a Targaryenek uralmának, de – mivel nem tudják  irányítani ezeket – hatalma is van a család felett. A tűzzel lehet alkotni, fontos szerepe van az életben, hiszen a hideg elől megmenthet, az ételt megsüti. Ugyanakkor végzetes erejű, veszélyes és kontrollálhatatlan is. Valamennyire lehet célzottan használni, de nem alkalmas pontosságra. Így háborúban az ellenség mellett ártatlanokat is elpusztíthat, fegyverként kiszámíthatatlan. Mindent visz, vagy semmit, akárcsak a Targaryenek, akik nem kedvelik a középutat, de hajlandóak kockáztatni. Bennük is él az építés és rombolás kettőssége. Erősek, de vannak korlátaik és ezek leginkább a kontroll hiányában keresendőek. Ahogyan a tüzet sem tudják teljesen uralni, nem tudták elkerülni azt sem, hogy a fogságban tartott sárkányaik el ne sorvadjanak. A sárkányok és a tűz továbbá a tél ellenpólusai, valamint olyan eszközök, amik a holtak seregét, a Másokat képesek elpusztítani. Daenerys visszatérése a Targaryen ház és a sárkányok újjászületését, a sötétségben kigyúló fényt és a tél, a Mások elleni harc kezdetét is jelentheti.

“Jaehaerys király egyszer azt mondta nekem, hogy az őrület és a nagyság egyazon érme két oldala. Valahányszor egy új Targaryen születik, az Istenek feldobják ezt az érmét a levegőbe, és a világ visszatartott lélegzettel figyeli, melyik oldalára zuhan.”

A vér erőszakot, hatalmat sugall, így a mottó megmutatja, mire lehet számítani a famíliától. Köztudottan tudnak sárkányon lovagolni és meg tudták szelidíteni őket. Vallják, hogy a sárkány vére él bennük. Hogy a valyr vért tisztán tartsák, a családon belüli házasságot preferálják. Ennek következtében a zsenialitás és az őrület határán egyensúlyoznak.

Lobogó: Fekete mezőben háromfejű vörös sárkány

A sárkányokról legtöbben egy szörnyetegre asszociálnak, aminek a legyőzése a legnagyobb dicsőséget jelenti. A keresztény mitológiában a sátán megtestesítője, akit szarvasok győznek le. A modern irodalomban általában kincseket őriznek, lányokat rabolnak el, a mesékben legyőzendő, mítikus, emberfeletti lények. Külsejük a dinoszauruszokhoz hasonlít, akik eltűntek végleg a Föld színéről. Tehát egyfajta isteni erőt képviselnek, de nem halhatatlanok. A lobogón a három fej Hódító Aegont és két nővérét, Visenyát és Rhaenyst jelképezi, akik egy-egy sárkányon repülve hódították meg Westerost. A hármas szám rendszeresen megjelenik a családban: általában három gyermekük születik, Daenerys is három sárkánytojást kap.

A fekete szín az ismeretlent, sötétséget, halált, mítoszt jelképezi. Ismeretlen erő lakik a családban, amellyel meg tudták szelidíteni a sárkányokat és Westeros számára ismeretlen a tudás, amivel a valyriai acél készül. A sötétség a Targaryen család őrületét is mutathatja, ahogyan azt is, milyen sors fenyegeti őket. Robert uralkodása idején ahogyan Rhaegar személyiségéről, úgy Viserys és Daenerys létezéséről, tartókodási helyéről sem lehet tudni semmi biztosat. A feketeség, a halál végigkíséri uralmukat Westeroson, és a ház kihalását is jelezheti. A mítoszok, jóslatok nagyon fontosak a háznak, többször is cselekedtek jövendölések alapján, valóra váltva azokat. A ház eredetét is találgatások, legendák kísérik végig.

A vörös a vér, a szenvedély, az élet, a tűz, a melegség és nemesség színe. A Targaryenektől erre lehet számítani: szenvedélyre a kapcsolataikban, elkötelezettségre az alkotásban, életerőre a harcban, melegségre a családban és uralkodó vérvonalra, nemes lélekre. A fekete és a vörös együttesen nyers, erős, agresszív képet ad, tele kettős jelentéssel. Azzal keltenek félelmet, hogy sosem tudhatjuk, fényt, sötétséget, tüzet, hamut, életet, vagy halált kapunk egy Targaryentől. Érdemes lehet feldobnunk egy érmét…

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:
George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzéshez fontos forrás volt ez a videó, amit szeretettel ajánlok!

Tűz és jég dala: A Targaryen-ház” bejegyzéshez ozzászólás

  1. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Lannister-ház, Stark-ház. […]

    Kedvelés

  2. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Lannister-ház. […]

    Kedvelés

  3. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Stark-ház. […]

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s