Tűz és jég dala: A Baratheon-ház

Tűz és jég világa - A Baratheon-ház - 1.jpg

A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben.A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-házLannister-ház, Stark-ház.

(Figyelmeztetés: az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

Viharvég

A legenda szerint Viharvéget az ősi időkben emelte Durran, az első Viharkirály. Elnyerte Eleneinek, a tengeristen és a szél istennője leányának szerelmét. Elenei ezáltal a halandó életre kárhoztatta magát. Szülei haragjukban megparancsolaták a vizeknek és szeleknek, hogy rombolják le az erődöt. Mindent, és mindenkit maguk alá temették a leomló falak, Elenei azonban a karjába zárta Durrant. Így őt nem érte baj és megfogadta, hogy újjáépíti a várat. További öt kastélyt emelt egymás után, mindegyik nagyobb és erősebb volt az előzőnél, de mindegyik darabokra hullott a szélviharban. Hiába kérték hűbéresei, hogy építkezzen máshol, a szárazföld belsejében és a papjai, hogy adja vissza a tengernek Eleneit. Durran inkább felépített egy hetedik várat, amely erősebb volt az eddigieknél is. Azt beszélték, az erdő gyermekei segítettek neki varázslattal, míg mások szerint egy gyermek volt az: Bran, a későbbi “Építő”. A feldühödött istenek hiába küldték egyik vihart a másik után, a hetedik kastélyt nem tudták lerombolni, s Istenharagja Durran ott élt Eleneivel, míg idejük le nem járt. Az istenek azonban nem felejtenek és a viharos szelek még mindig tombolnak, Viharvég pedig ellenáll. Ez a legenda sok mindent elárul arról, Viharvég urainak milyen tulajdonságokra van szükségük a túléléshez. Ezen a veszélyes és kiszámíthatatlan helyen a keménység, kitartás, kreativitás és fizikai erő lételem.

A Baratheon-ház

A bevehetetlennek tartott Viharvéget Orys Baratheon hódította meg azzal, hogy párbajban legyőzte annak királyát, majd felvette annak címerét és jelmondatát. Hódító Aegon a ház hűségéért cserébe örökre nekik adományozta Viharvéget és a két család szoros kapcsolatot ápolt a Targaryen uralom alatt, egészen Robert felkeléséig. Robert Baratheont a hét királyság egyik legkiválóbb lovagjaként ismerték, uralkodása azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Halála után pedig káosz uralkodott el birodalmában a tisztázatlan örökösödés miatt.

Mottó: Miénk a harag

A jelmondat tömör, mégis sokat mutat. Egyértelműen a diplomácia, a trükkök nem kenyere a családnak, egyenesen kommunikálnak. Ahogyan a területüket is  megszerezték, az várható a konfliktus esetében is: nem tárgyalással, inkább harccal oldják meg. Bár az eltökéltségük messzire viheti őket, veszélyes lehet rájuk nézve, ha az indulataikra alapoznak számítás helyett. Robert felkelése is az ő érzelmein, sértett büszkeségén alapult, láthatóan nem gondolta át, mi lesz azután, hogy meghódította a birodalmat. Forrófejűségük miatt ugyanolyan gyorsan lezuhanhatnak, mint amilyen gyorsan felemelkedtek. Hirtelen természetük meggondolatlan lépésekre késztetheti őket, ami végzetes hibát jelenthet. Láthatóan a stratégiájuk impulzív, erőből fakadó és ösztönös, ami kiszámíthatatlanná, veszélyessé, de kiszolgáltatottá is teheti őket.

Lobogó: Arany mezőben koronás fekete szarvas

A szarvasról büszkeség, méltóság, jólét, vadászat juthat eszünkbe. Az újjászületés, a csillagos ég, a nap jelképe, amit agancsának köszönhet, ami értelmezhető koronaként, szoláris szimbólumként, így fényhozóként is. A hun legendában Hunort és Magort termékeny vidékre vezette. Szent Hubertusnak, a vadászok, az erdészek és a lövészcéhek védőszentjének és Szent Eustachiusnak is megjelent egy szarvas, feszülettel az agancsán, megtérésre szólítva őket. A keresztény mitológiában pedig amikor a sárkányok (=a sátán) előbújtak a földből, egy szarvas taposta szét őket. Ez remekül megmutatja, egy szarvas véget vethetnek egy sötét kornak, kivezethet a fényre. És utalhat a királyságban a Targaryenek uralmának megtörésére Robert Baratheon által.

Az agancsuk, a koronájuk egyben a törékenységük is, azáltal, hogy első számú célpontot ad a vadászoknak. De ezeknek a büszke állatoknak sötét oldaluk is van, ez pedig a düh, az agresszió, amivel egymásra nézve még pusztítóbbak lehetnek, mint a zsákmányszerzők. Bőgés idején a hímek az agancsukat fegyverként használva, fejjel előre egymásnak esnek, akár halálos sebet ejtve. A szarvasokhoz hasonlóan a regényciklus elején a Baratheonok is nagy veszélyben vannak: külső ellenségek céltáblái, és belviszályok résztvevői. Így házuk jövője homályba vész.

Az alkímiában a szarvas a fémmegmunkálás és a fémátalakítás szimbóluma. A fémeknek leginkább háborúban veszik hasznát, békeidőben inkább dísznek vannak (akárcsak Robert király). Ahány szarvast látunk Westeroson, annyiféle fémet láthatunk bennük:

“Robert volt a valódi acél. Stannis a tiszta vas, fekete, kemény és erős, az igaz, de rideg és törékeny, amilyenné a vas válik. Inkább törik, mintsem hajlana. Renly meg, hát, ő réz, fényes és csillogó, jólesik ránézni, de végül rájössz, hogy mégsem ér annyit.”

A fekete szín az ismeretlent, árnyékot, halált, titkokat jelképezi. De utalhat a Baratheonok jellegzetes hajszínére is, ezáltal pedig Robert felszarvazására, törvényes gyermekeinek és fattyainak valós származására is. A családnak is van egy sötétebb oldala és minden fivérnek megvannak a maga titkai is: Robert egy harcos király kívülről, privát életében viszont erőszakos és hűtlen. Nem bír a feleségével és önmagán sem képes uralkodni. Stannis intelligensnek, ridegnek, kötelességtudónak látszik, de a vallási őrület nem áll távol tőle. Renly tökéletes házasságot, kedvelhető embert mutat kifelé. Pedig homoszexuális és opportunista döntéseit egy olyan trón megszerzéséért hozza, amire nincs jogalapja. Összefogás hiányában pedig a házuk eltűnhet, nevük megsemmisülhet. Robert, Stannis, Renly és Joffrey halála után él egy Baratheon, aki csak névleg az, és egy fattyú, aki nem is tudja, kicsoda valójában.

Az arany a napfény, a korona, a gazdagság, a hatalom, a győzelem és a nemesség színe. Helyes irányba terelve az energiáikat a Baratheonoknak a határ a csillagos ég, hajthatatlanságuknak köszönhetően jólétet éppúgy hozhatnak mások életébe, mint instabilitást. Az arany és a fekete együtt megmutatja, milyen szélsőségek között mozognak: nappal és éjszaka, kiszámíthatóság és szeszély, fény és árnyék. A Baratheonokra éppúgy jellemző lehet az élvhajhász, kicsapongó életvitel, mint a kimért, rideg stílus és a tiszta fejjel való uralkodás. Erényük a szigor, az igazságosság, és a kitartás. Leginkább a makacsság, hajthatatlanság jellemző rájuk, ami nagyon jó, ha el szeretnének érni valamit, kevésbé előnyös viszont, ha meg is kell azt tartani. Türelmetlenségük, önfejűségük, erejük miatt nem érdemes nyíltan szembemenni velük. Így mielőtt megtámadnánk őket, érdemes lehet kivárni, hogy egymást intézzék el.

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:
George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzéshez fontos forrás volt ez a videó, amit szeretettel ajánlok!

Tűz és jég dala: A Baratheon-ház” bejegyzéshez ozzászólás

 1. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Lannister-ház, Stark-ház. […]

  Kedvelés

 2. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Lannister-ház. […]

  Kedvelés

 3. […] A tűz és jég dala regényfolyam több szempontból sem könnyű olvasmány. George R. R. Martin egy kiterjedt, változatos világot alkotott, ahol rengeteg szereplőnek ismerjük meg a történetét, sok szálon fut a cselekmény, és minden epizódban más-más karakter bőrébe bújhatunk bele. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk és ami még fontosabb, mire számíthatunk az illetőtől. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet, amit elénk tár, hátha többet megtudunk arról, Westeros világában milyen emberi tulajdonságok dominálnak, milyen erők mozgatják meg az eseményeket. A következő bejegyzésekben elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Baratheon-ház, Lannister-ház, Stark-ház. […]

  Kedvelés

 4. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Stark-ház. […]

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s