Tűz és jég dala: A Lannister-ház

Tűz és jég világa - A Lannister-ház - 1.jpg

A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-házBaratheon-házStark-ház.

(Figyelmeztetés: az éj sötét, és tele cselekményleírással!)

Casterly-hegy

Nyugatvidéket kelet és dél felől hegyek, nyugat felől pedig a tenger veszi körbe és tele van erdőkkel. Tehát kellően védett térség, tele lehetőségekkel. A legenda szerint az első Casterly, Corlos vadász volt, aki egy kis faluban élt. Mikor a nyáját egy oroszlán kezdte megtizedelni, Corlos követte a nyomait a szikla lábában levő barlangba. A hímet és a nőstényt megölte, de kölykeiket megkímélte. Az istenek úgy fejezték ki tetszésüket, hogy fénnyel árasztották el a barlangot, ami láthatóan tele volt arannyal. Akár igaz ez a mítosz, akár nem, az biztos, hogy a Casterly-ház bányászni kezdett, és beköltözött a barlangba. A család generációi egyre mélyebbre jutottak, így vájták ki Casterly hegy hatalmas erődjét és így váltak Westeros egyik leggazdagabb családjává.

A Lannister-ház

Abban, hogy Casterly-hegy és vele együtt a Nyugatvidék hogy került a Lannisterek kezébe, a mesterek nem jutottak közös nevezőre. Annyi biztos csak, hogy a Casterly család eltűnik a krónikákból, miközben az arany hajkoronás Lannisterek a helyükbe lépnek, elfoglalva Westeros legjövedelmezőbb bányáit. Mikor már túl nagy lett a klán létszáma, néhányan átköltöztek Lannisrévbe, amit az évek során felfuttattak és kereskedelemből, halászatból a királyság második legnagyobb városává tettek. Az andalok érkezésekor hadakozás helyett inkább házasságot kötöttek és egyes rokonokat magukhoz vettek túszként vendégként. Így lett a kapcsolati hálójuk egyre kiterjedtebb, vagyonuk, városuk pedig sértetlenül gyarapodott tovább. A koronáról Utolsó Loren lemondott Aegon hódításának idején, így rangban visszacsúsztak urakká, cserébe Nyugat őrzőjének nevezték ki őket. A Targaryen családhoz szívességek útján kerültek közelebbi kapcsolatba és ezáltal fontos pozíciókba. Tywin Lannister hozta helyre a család addigra megtépázott hírnevét és húsz évesen ő lett a legfiatalabb segítő Aerys király oldalán. Kapcsolatuk két évtized alatt helyrehozhatatlanul megromlott, és Robert lázadása idején a család már az új királyt támogatta. Ser Jamie a királyi testőrség tagja lett, Cersei pedig királyné.

Mottó: Halld üvöltésem!

Ez a frázis nem csak több értelmű, de remekül definiálja a Lannisterek hozzállását, hiszen egyedül ők azok, akiknek jelmondata felszólítás. Ez így egyszerre kiáltás, fenyegetés, parancs, ami erőt, hatalmat, nárcizmust sugall. Egyszerre ébreszt kíváncsiságot és félelmet. Megmutatja, hogy ezeket az embereket nem lehet figyelmen kívül hagyni, legyen az ordításuk bármilyen érzelem kifejezése. Az oroszlánok jellegzetes vadászati stratégiája, hogy a hím ordítása megijeszti és a nőstény felé tereli a vadat. Innen nézve a “Halld üvöltésem!” egy manipulatív felhanggal társul, amivel értelmezhető így is: “Ess a csapdámba!” Továbbá legendás a Lannisterek elveszett kardja, Oroszlánüvöltés, ami nyílt fenyegetéssé formálja a vezérmondatot.

“Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát”

Bár nem ezek házuk hivatalos szavai, mégis ez a jellemzés terjedt el róluk. Ez a definíció a viselkedésüket, anyagi-, és társadalmi helyzetüket teszi világossá. Megmutatja, milyen hatalmas vagyonnal rendelkeznek, mennyi földi jóval szolgálhatnak. Ezáltal a nevük összeforr a gazdagsággal, korlátlan lehetőségekkel. Továbbá stabilitást, megbízhatóságot, állandóságot tükröz, hogy amit vállalnak, azt meg is teszik. A nép tudja jól, amit egy Lannisternek ad, azt fogja visszakapni, akár többszörösen. Az ígéret, hogy a szívességet viszonozzák, a fenyegetés, hogy a sérelmeik nem maradnak megtorlás nélkül, és a tény, hogy mindenhová beférkőznek, egy maffia-jellegű családi vállalkozás működésének tökéletes meghatározása. Ez az egy mondat mutatja meg az igazi arcukat: a hatalmukat, észjárásukat, bőkezűségüket és bosszúszomjukat.

Lobogó: Karmazsinvörös mezőben arany oroszlán

Az oroszlán az állatok királya, egy rendkívül veszélyes ellenfél. A dominancia, méltóság, egoizmus, hatalom juthat róla eszünkbe. Pozitív értelemben a ragyogást, nyugalmat, nagylelkűséget, fennköltséget, sörénye pedig a napot szimbolizálja. Negatív értelemben viszont zsarnokságot, mohóságot, kegyetlenséget társítják hozzá, a biblia pedig egyenesen a gonosz megtestesüléseként ábrázolja. Az oroszlánoknál a nőstény vadászik, öl és látja el a csapatot, a kisebbeket. A hím viszont csak azt teszi meg, amire senki más nem képes, különben pedig irányít és tartalékolja az erejét. Érdemes megnézni a Lannister nőstényoroszlánt, aki a háttérben mozgatja a szálakat és megállíthatatlanul tör előre. Közben a büszke hím ott áll mögötte és biztosítja a család hatalmát, legyen lovag, hadvezér, vagy segítő. De amíg a valóságban az oroszlán a tápláléklánc csúcsán van, Westerosban sárkányok, rémfarkasok, mágia, természetfeletti erők között egyáltalán nem biztos a pozíciója. Ez a nyilvánvaló fenyegetés még veszélyesebbé teszi a Lannistereket és motiválja őket a fejlődésben, ügyeskedésben.

Az arany a koronát, a pénzt, értéket, tulajdont, tudást és a győzelmet jelképezi. A Lannisterek esetében hajszínükre is utal, ami glóriaként ragyog. Ahogyan az oroszlán sörénye, úgy ez a szín is azonosítható a Nappal, ami az értelmet, világosságot képviseli. A karmazsin a nemességet jelenti. Az Erzsébet kori Angliában, ahogyan az ókori Rómában is kizárólag az uralkodó elit viselhette ezt a színt. A bíborról még eszünkbe juthat a bor (amit a család keresedelmi mennyiségben fogyaszt), vagyis a földi javak és örömök, ahogyan a vér is. Ezek a jelképek együttesen azt mutatják, a Lannisterek hogyan látják, és láttatják magukat: felsőbbrendűnek, gazdagnak, intelligensnek. De azt is érezni lehet, valójában milyenek: szeretnek birtokolni, utasítani, a hatalmat magukhoz ragadni, az árnyékban mozogni. Elrejtik a motivációikat, céljaikat, és olykor törvénytelen eszközeiket a nagylelkűségük mögé. Mindezt stílusosan, racionálisan, és sikeresen teszik. Ezért érdemes óvatosan közelíteni feléjük és tüzetesen megvizsgálni, az áhított aranyuknak mi a valódi ára. Ha pedig az üvöltésüket halljuk, gondoljuk meg alaposan, hová is rohanunk!

A bejegyzés alapjául szolgáló kötetek:
George R. R. Martin: Trónok harca, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Királyok csatája, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin: Kardok vihara, az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!
George R. R. Martin & Elio M. García Jr. & Linda Antonsson: A tűz és jég világa, az IPC Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető!

A bejegyzéshez fontos forrás volt ez a videó, amit szeretettel ajánlok!

Tűz és jég dala: A Lannister-ház” bejegyzéshez ozzászólás

  1. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Lannister-ház, Stark-ház. […]

    Kedvelés

  2. […] A tűz és jég dala regényfolyam egy kiterjedt világ. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk, és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet. Ebben a sorozatban elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Targaryen-ház, Baratheon-ház, Lannister-ház. […]

    Kedvelés

  3. […] A tűz és jég dala regényfolyam több szempontból sem könnyű olvasmány. George R. R. Martin egy kiterjedt, változatos világot alkotott, ahol rengeteg szereplőnek ismerjük meg a történetét, sok szálon fut a cselekmény, és minden epizódban más-más karakter bőrébe bújhatunk bele. Szerencsére az író adott nekünk pár mankót, amivel egyszerűbben felismerhetjük, épp kivel van dolgunk és ami még fontosabb, mire számíthatunk az illetőtől. Minden emberhez tartozik egy családi név, egy helyszín, egy címer, amiről bizonyos tulajdonságaikra asszociálhatunk és egy mottó, ami deifiniálja őt. Ha tüzetesebben megvizsgálunk ezeket, sokkal többet árulnak el gazdájuk jelleméről, mint elsőre gondolnánk. Ezeket a metaforákat használja Martin bizonyos események előrevetítésére is, így érdemes nyitott szemmel, alaposan megnézni a képet, amit elénk tár, hátha többet megtudunk arról, Westeros világában milyen emberi tulajdonságok dominálnak, milyen erők mozgatják meg az eseményeket. A következő bejegyzésekben elmerülök Westeros lobogóiban, krónikáiban és azok szimbolikus jelentéseiben. A további részeket itt lehet megtekinteni: Baratheon-ház, Lannister-ház, Stark-ház. […]

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s