Húsz dolog, amit J. K. Rowling tanított nekünk

Ma van Joanne Rowlingnak és egyben az általa alkotott legismertebb karakternek, Harry Potternek a születésnapja. Immár több, mint húsz éve nem csak Rowling munkássága, hanem a személye is jelentős hatással van a világra. Az életrajzát olvasva egy nagylelkű, szenvedélyes és a maga nemében páratlan példakép rajzolódik ki előttünk, akitől nagyon sok mindent tanulhatunk.

Amit J. K. Rowling tanított nekünk - 1.jpg

Amit a saját történetével mutatott:

1. Milyen mélyponton lenni: egy rövid házasság után, depressziósan, segélyből élve írta meg a Harry Potter sorozat első epizódját. Követhettük azt is, hogyan lehet kikerülni egy ilyen siralmas helyzetből: rengeteg munkával, elszántsággal, mindennapi küzdelmekkel.

2. A hibák az életünk szerves részei, és többet okulhatunk belőlük, mint bármilyen vizsgából. Ha azon jár az eszünk, hogyan kerülhetjük ki őket, elmehet mellettünk az élet. Lehetetlen malőrök nélkül igazán élni.

3. Ahogyan őt sem védte meg tehetsége az élettől, úgy senki mást sem fog. Bármilyen sikeres, lelkes író, műveire és jellemére is nagy hatással voltak életének tragédiái. Ő viszont nem siránkozott felettük, inkább művészetté formálta őket.

4. A varázslat része a mindennapjainknak, rajtunk múlik, mihez kezdünk vele. Az erő velünk bennünk van, nekünk magunknak kell lépni, minden adottságunkkal, és bátorságunkkal, hogy jobb hely legyen a világ. 

5. A képzelőerő fontosabb, mint gondolnánk. Hogyan viseltetnénk empátiával mások iránt, akiknek sosem jártunk a cipőjében, ha nem tudnánk a helyzetükbe beleélni magunkat?

6. Ne tettessük magunkat valaki másnak, a magunk elvárásainak akarjunk megfelelni, és ha van egy elképzelésünk az életünkről, menjünk utána bátran!

7. Megéri szembenézünk a félelmeinkkel, kilépni a komfortzónánkból. Lesznek veszteségek, változások, de a végén megláthatjuk, mi az, ami állandó, és mi az, amit nem veszítettünk el.

8. Sose felejtsük el, honnan jöttünk és mindig álljunk ki másokért is!

9. Nem lehetsz elég sikeres, hogy ne feszegesd tovább a határaid. Sőt, ott kezdődik az igazi siker, ahol önmagad állíthatod újabb és újabb kihívások elé.

10. Nem vagy egyedül, bármilyen magányosnak is érzed magad. Ha közel engedsz másokat, meglephet, mennyi hozzád hasonló van.

Amit J. K. Rowling tanított nekünk - 2

Amit Harry Potter sorozat által láttatott:

11. Senki sem születik jónak, vagy rossznak: Mindenkiben van fény, és sötétség is. Rajtunk múlik, melyik oldalra hajlunk és mire használjuk a képességeinket.

12. Az igaz barátság segíthet elérni, túlélni bármit: trollt, háborút, fizikai és érzelmi megpróbáltatást. Így mindent megér.

13. Nem szégyen átérezni a fájdalmat, gyászt, félelmet, hanem tagadhatatlan része a gyógyulásnak, elengedésnek. De még a legsötétebb óráinkban is megláthatjuk a fényt.

14. Azért, mert valamit egy bizonyos módon megszoktunk, nem biztos, hogy jó úgy, ahogy van. Olykor nem árthat friss szemszögből megnézni, és felülvizsgálni a dolgokat.

15. A bátorság sokféle és szokatlan álarcot ölthet, és nem csak annyit jelent, hogy forró fejjel rohanunk a veszély felé. Kiállni a jóért, megvédeni a védtelent, segítséget kérni, vagy épp szembemenni a barátainkkal, mind egy különböző megnyilvánulása a belső erőnek .

16. Mindig lesznek emberek, akik hazudnak csalnak, ölnek, hogy minél feljebb jussanak. Így eljöhet az az idő, amikor a hatalomban nem lehet bízni, és a saját kezünkbe kell vegyük az irányítást.

17. A pénz nem minden. Különösen akkor, ha nincs kivel megosztani, amink van.

18. Ha ismered valaki történetét, megértheted, mi formálta azzá, aki. Legyünk olyan emberek, akik meghallgatják ezeket a történeteket, és változtatnak!

19. Az igaz szeretet nem múlik el nyom nélkül, és akiket szeretünk, velünk maradnak. Örökké.

20. Egy könyv megváltoztathatja az életed!

Nektek mi a legfontosabb, amit Rowlingtól kaptatok?

Amit J. K. Rowling tanított nekünk - 3.jpg

J. K. Rowling könyvei Magyarországon az Animus Kiadó és a GABO Kiadó gondozásában jelentek meg. Itt és itt megrendelhetőek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: