Blogszületésnapi kérdezz-felelek

Halloween - blogszületésnap - 1.jpg

Ma egy éves a Könyvkuczkó! Rengeteg élmény, izgalmas kihívások, kellemes olvasmányélmények, csalódások, tanulságos tapasztalatok, kedves levelek, trollok, megújulás… Színes első év volt és remélem, több követi még, ahogyan azt is, jó úton haladok. Mivel az egyik számomra érdekes tanulságot a nyereményjátékok hatása adta, így ehelyett egy másfajta “játékkal” ünneplem meg ezt a napot: pár hete különböző fórumokon kértelek Titeket, kérdezzetek tőlem bátran és én válaszolok. Nyilvánosan és privát üzenetben is feltettetek érdekes, helyenként igen komoly kérdéseket. Köszönöm szépen mindenkinek az érdeklődést, remélem a válaszaim kielégítőek lesznek!

Mi a szakmád/végzettséged, mivel foglalkozol?

Gimnáziumi érettségim van. Még iskola mellett elkezdtem dolgozni gyorsétteremben. Tanultam egyetemen, magyar szakon, de nem fejeztem be. Iskola után ügyfélszolgálaton dolgoztam: adminisztratív munka, ügyfelekkel levelezés, telefonálás, panaszkezelés. Dolgoztam terjesztési osztályon lapkiadónál is. Jelenleg háztartásbeli vagyok Ausztriában egy kisvárosban, ahol a férjem csodálatos szakmai lehetőséget kapott. 

Miért kezdtél el blogolni? Mi volt a fő motivációd a blogolásra?

Több okból kezdtem el: követtem pár könyves blogot, és nem akartam csak a hozzászólásoknál megmaradni. Plusz gyógyszereket szedtem, amik hatással voltak a koncentrációmra, így az olvasásra is. Az, hogy leírom az élményeimet, jót tett, hiszen jobban átgondolom az olvasottakat és bármikor visszalapozhatok a virtuális olvasónaplómban. A fő motivációm, hogy megosszam az élményeimet és másoknak is ajánlhassak jó könyveket.

Én csak most kezdtem bele a blogolásba, így kíváncsi lennék rá neked milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban és ha most kezdenéd, lenne-e valami, amit másképp csinálnál? Illetve, hogy mennyiben változott az életed, mióta blogolsz? A környezeted mennyire támogat abban, amit csinálsz?

Nagyrészt pozitív tapasztalataim vannak, bár akad szélsőségesen negatív is, amit meg kellett tanulnom kezelni. Ez nem az első blogom, így változtattam már azon, amit nem éreztem magaménak: a külső letisztultabb lett, most már csak saját képeket, esetenként freestock képeket használok. A gondolataimat bővebben kifejtem, a magam mércéjének igyekszem megfelelni és tudom, mit nem szeretnék a blogba. Tudatosabb lettem. Az életem annyiban változott, hogy kitöltöttem a szabadidőm, enyhített a blog a magányomon, új ötleteken töröm a fejem, ami lendületet ad. Háztartásbeliként finoman szólva sem volt részem elismerésben, inkább előítéletekben, a blog ezen is változtatott. A környezetem támogat, a férjem a legfőbb kritikusom, minden bejegyzésemet elolvas, mielőtt kiteszem, szól, ha elgépeltem valamit, vagy ha nem faroltam ki rendesen egy mondatból. A saját családom tudja, hogy blogolok, de nem olvasták soha. Feketebárány vagyok könyvek szempontjából, ők nem igazán olvasnak. De örülnek nekem.

Ha nem könyves blogot vezetnél, akkor milyet?

Esetemben nem kérdés, semmi más nem jut eszembe. Maximum a személyes blog, de abban nem látok akkora potenciált, hogy tényleg bele is vágjak.

Van kialakult rituáléd egy blogbejegyzés írásakor?

Van. Olvasás közben jegyzetelek. Van egy külön jegyzettömbön tele egyéb ötletekkel is. Ezek általában hetekig-hónapokig változnak, míg el nem érik azt a formát, amit érdemes megírni. A képeket előre megcsinálom, mikor a fényviszonyok megfelelőek. Majd beteszek valami instrumentális zenét, ami illik a hangulatomhoz, meggyújtok egy illatgyertyát, öntök magamnak kávét vagy teát, és elkezdtem megírni a bejegyzésem. Ideális esetben a kutyám vigyáz rám, a macskám meg a billentyűzetemen rohangál, hogy inkább őt böködjem, ne a gépem…

Egy-egy bejegyzés megírása mennyi időt vesz igénybe, mennyire hagyod leülepedni az olvasottakat, illetve milyen tanácsokkal látnál el egy kezdő könyves bloggert?

Ez a bejegyzés jellegétől, témájától, hosszától is függ. A leghosszabb idő, tizenkét-tizennégy óra volt, a Rhaegar Targaryenről szóló bejegyzés. Ott sok volt a róla szóló részek kikeresése a könyvekből, a különböző elméleteim logikájának tisztázása. Arra is aludtam egyet, és reggel beugrott  egy lényeges összefüggés. A legrövidebb pedig a Minden, minden volt, azt egy levegővel négy óra alatt megírtam és alig kellett javítanom. A kettő között elég széles palettán mozog, mennyi időt vesz igénybe egy-egy bejegyzés. Az első blogomnál gyakran akkor írtam, amikor befejeztem a könyvet. Biztos van, akinek ez beválik, én inkább hagyom leülepedni, közben és utána is gondolkozom róla / rajta. A kezdő bloggereknek azt hiszem, ez a bejegyzés-sorozat segíthet legtöbbet.

Mennyire befolyásol mások véleménye az olvasmányaid kiválasztásánál? Olvastál már el egy könyvet csak azért mert annyi negatív kritika volt róla, hogy kíváncsi lettél rá?

Mielőtt megveszek egy könyvet, megnézem goodreadsen és a molyon az átlagát, és elolvasok két-három blogbejegyzést. Olyan oldalakat olvasok, akiknél tudom, nem futhatok bele cselekményleírásba. De legjobban a fülszöveg befolyásol még mindig. Ha az nem fog meg, akkor általában nem olvasom el. Nem, így még nem olvastam, inkább a sok pozitív kritika szokott ilyen hatással lenni rám. De volt már, hogy elolvastam egy könyvet a sok negatív kritika ellenére is, mert érdekelt.

Ha választhatnál, milyen varázserőd lenne?

Láthatatlan szeretnék lenni vagy fotografikus memóriát szeretnék, hogy minél többet olvashassak zavartalanul.

Ha adhatnál egy tanácsot a fiatal énednek, mi lenne az?

Ez a legnehezebb és legszemélyesebb kérdés. Felkészíteném-e arra, mi vár rá, vagy hagyjam, legyen minél tovább egy ideálista, álmodozó, ártatlan kislány? Azt hiszem, azt mondanám, hallgasson a megérzéseire, különösen, ha veszélyt érez és álljon ki magáért, mert más nem fog.

Melyik három könyv volt rád a legnagyobb hatással?

Az első a Harry Potter sorozat. Leginkább a depresszió, a trauma és a gyász feldolgozának témája miatt, amihez kimondottan jó útmutatást adott Rowling. Ez a sorozat mindig tud újat mondani és mindig otthon érzem magam a Roxfortban. A második Emma Donoghue-tól A szoba. A fogság, szabadság, a szeretet és a bennünk rejlő erő külön-külön is lehengerlően van ábrázolva a könyvben, de együtt felejthetetlen, kitörölhetetlen élmény. A harmadik pedig A tűz és jég dala sorozat George R. R. Martintól. Ötvözi az álmodozó, kalandvágyó énem azzal, akivé váltam, mikor hirtelen fel kellett nőnöm. A valóság talaján mozgó fantasy, ami megmozgatja a szívet és az agyat és látszólag sosem fogy ki a témákból.

Melyik saját bejegyzésed a kedvenced? Miért?

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten. A könyv pontosan az, amire szükségem volt: nosztalgia a békebeli idők után, a múltbeli Budapestről egy eleven kép és zseniális karakterek. Az eszperentével nem csak kihívás elé állítottam magam, de a könyv szellemiségét is szerettem volna visszaadni. Felidéztem a saját gyerekkorom is, mikor a testvéremmel órákig, olykor napokig eszperente nyelven beszéltünk, hogy ne értse senki, miről is van szó. Jó volt a játék a magyar nyelvvel.

Vannak kitűzött céljaid, terveid a bloggal kapcsolatban?

Továbbra is olvasni és írni. Könyveket ajánlani azoknak, akik szívesen veszik. Kreatívnak maradni, fejlődni. Még több blogszületésnap…

Köszönöm mindenkinek a részvételt ebben a kis játékban! Ha esetleg van még hozzám kérdésetek, várom a kommenteket! Kellemes hétvégét!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s