Újévi tervek

2018 karácsony - 1

Nem vagyok az a típus, aki újévi fogadalmat tesz. Az olyan mindennapos ígéretek is kifognak rajtam, mint a “Csak még egy oldal”, “Csak még egy fejezet” vagy az igen népszerű “Csak még egy könyv”. Az olvasmányokra vonatkozó terveim így, kellő önismerettel is megmaradnak afféle útmutató szintjén. De ez nem jelenti azt, hogy ne lennének elképzeléseim arról, hogyan is fog kinézni az új év. Következzen egy irányított kérdéssor arról, milyen könyvekre vetettem szemet az idei évre:

1. Egy író, akitől szeretnél olvasni idén, de eddig még semmit nem olvastál tőle
Sarah Perry jut eszembe elsőre. A KULT Könyvek sorozatban két könyve is megjelent, itthon nagy népszerűségnek örvend az Az essexi kígyó és a Melmoth is. Mindkettő a polcomon várja a megfelelő időt, hangulatot.

2. Egy könyv, amit mindenképpen szeretnél elolvasni
Úgy gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy az Ambrózy báró esetei sorozat olyan máslaposságot és űrt hagyott maga után, amit nagyon nehéz lesz betölteni. Remélem, nem tévedek, de a fülszövege alapján Rodica Doehnert: Hotel Sacher című könyve lehet az, aki visszavisz a boldog békeidők kulisszái mögé egy nyomozás erejéig. 

3. Egy klasszikus, amit szeretnél elolvasni
A Könyvkuczkón megjelent klasszikus irodalommal kapcsolatos írások sikerén felbuzdulva és a saját örömömre több klasszikus is van amit vagy először szeretnék idén elolvasni, vagy újra a kezembe szeretném venni, hogy felnőtt fejjel is átélhessem a történetét. A teljesség igénye nélkül: Emily Brontë: Üvöltő szelek, Ernest Hemingway: Akiért a harang szól, Daniel Keyes: Virágot Algernonnak.

4. Egy könyv, amit szeretnél újraolvasni
David Beniofftól a Tolvajok tele és Fredrik Backmantól az Itt járt Britt-Marie. Bár teljesen más történet, bizonyos szempontból katartikus élmény volt mindkét könyv. Kíváncsian várom, hogyan hatnak rám másodjára. Illetve eljött az ideje a Gyűrűk Ura újraolvasásnak is három év után…

5. Egy könyv, ami ezer éve várólistás és idén el akarod olvasni végre
Charles Dickenstől a Szép remények. Nagy hatással volt rám egy olyan egyszerű történettel is, mint a Karácsonyi ének és sose felejtem el a Twist Olivért sem. A házában járni számomra egyet jelentett, mint látni, mi minden ihlette és inspirálta őt. Egyszerűen elkezdett hiányozni most Dickens, a Szép reményeket pedig bevallom, még nem olvastam tőle. 

6. Egy jó vastag könyv, amit beterveztél

Lev Tolsztoj: Anna Karenina. Utoljára gimnáziumban olvastam egy télen át, éjszakába nyúlva, titokban a párnám alatt. A mostani időjárás is igencsak Anna és Levin felé terel. Egy vonatút pedig megadhatja a végső lökést. Vagy a születésnapom…

7. Egy író, akitől már olvastál és idén is szeretnél
Stephen King & Owen King: Csipkerózsikák. A mesterhez minden évben visszatérek és az ideit sem tervezem másként. Szerintem ennyire még nem vártam új megjelenést Kingtől, mint ezt. De a fülszöveg, a borító felkeltették a kíváncsiságom százéves álmából. Meglátjuk, mit tesz vele.

8. Karácsonyra kapott könyv, amit el fogsz olvasni idén
Danielle Teller: És boldogan éltek… Furcsa felnőttként rádöbbeni, hogy a kedvenc tündérmesém tulajdonképpen a Hamupipőke. Remélem, érdekes lesz a gonosz mostoha szemszögét is közelebbről megvizsgálni.

10. Egy megkezdett sorozat, amit be fogsz 2019-ban fejezni
Az első könyvem, Leigh Bardugotól a Crooked Kingdom már épp teljesíti ezt. Ezen kívül két megkezdett sorozat van nálam, a Jók és Rosszak Iskolája, aminek a folytatását megkaptam karácsonyra és az Egymás ellen Fredrik Backmantól. Ezeket mindenképp szeretném folytatni. Illetve többen lelkesen ajánlják A tél jegyeseit Christelle Dabostól. Ahogy hallom, letehetetlen, így remélem, ha nekikezdek, hamar számíthatok a harmadik részre. Szintén várakozik a polcon a Hó, mint hamu és a Jég, mint tűz a harmadik részre. Ezt a trilógiát is szeretném úgy időzíteni, hogy ne kelljen várakoznom.

11. Van valami olvasási terved? Ha igen, hány könyvet tervezel idén elolvasni?
A fentebb felsorolt kötetek elolvasása már önmagában egy szép lista, tele kellemesen hosszú könyvekkel, így idén már bele sem kezdtem a várólista csökkentés kihívásába Lobótól. Amúgy sem vagyok az a típus, aki olvasási kihívásokra jelentkezne. Egyszerűen nem nekem való, úgy érzem, kevésbé élvezném ezt az elfoglaltságot. Így mindössze a Goodreads-en felírtam magamnak egy számot 2019-re, miszerint idén hetvenhárom könyv a célom. Ez öt naponta egy könyvet jelent, esetemben inkább négy nap olvasást és egy nap írást. Szurkoljatok!

12. Bármilyen egyéb célkitűzés
Ténylegesen megvalósítani a három hónap alatt maximum tíz könyv vásárlását, kis rendszert vinni a blogra, bizonyos időközönként írni. Újra szeretnék eljutni a Könyvhétre és most először a Könyvfesztiválra is. De leginkább élvezni szeretném az olvasást és a közösséget a könyvek és a kuczkó körül.

Nektek milyen terveitek vannak?

 

Újévi tervek” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Joanne Harris – az új szerelem. Tőle szeretnék olvasni minél több könyvet.
  Jim Crace: Az utolsó aratás c. könyve nagyon megfogott. Másik magyarul megjelent könyve a Halottnak lenni jó kritikái felkeltették az érdeklődésemet. Már meg is rendeltem!
  Donna Tartt-tól A titkos történetet tavaly kétszer is elolvastam. Azóta készülök Az Aranypintyre…
  Margaret Atwood szintén tavalyi “felfedezés”. A vak bérgyilkos már egy ideje várólistás.
  Egyik legkedvesebb könyvem az Én vétkem. Cabré másik magyarul megjelent regényét a Pamano zúgását talán épp ezért nem vettem még a kezembe. Annyira mélyen érintett az Én vétkem, hogy félek a csalódástól. Ugyanakkor ez is nagyon ígéretes olvasmánynak tűnik.
  Edith Eva Eger: A döntés c. könyve lépten-nyomon elém kerül. Itt az ideje, hogy közelebbről is megismerjem.
  Ken Follett: A tűzoszlop
  Jó lenne még újra olvasni a Trónok harca köteteit. Hátha mire a végére jutok megörvendeztetne bennünket a Mester a várva várt hatodik résszel! (A sorozatot nem nézem. Nem akarom, hogy a könyv okozta élményt bármi is befolyásolja!)
  És persze itt lenne az ideje az Outlander sagának is a végére érni – legalábbis, ami a magyar megjelenéseket illeti.
  Elhatároztam még, hogy olvasónaplót vezetek, nem csupán az elolvasott könyvek szerzőit és címeit jegyzem fel.
  Idén is 60-65 könyvet szeretnék elolvasni. A család, gyerekek, a háztartás és a tanítás mellett, szerintem ez elég is lesz.
  A Te listádról is szemezgettem már. A Hotel Sachar nagyon fog tetszeni!

  Kedvelés

  • Joanne Harristől a Csokoládét olvastam már. A stílusa tényleg nagyon jó, nekem a főszereplővel volt bajom. Még egyszer neki fogok futni, mert tényleg nagyon jól ír. Donna Tarttól nekem A titkos történet vegyes volt, kicsit ülepedni hagyom az Aranypintyet, de mindenképp sorra kerítem azt is. Atwood nekem is tavalyi felfedezés A szolgálólány meséjével, az Alias Grace és A vak bérgyilkos is a polcon vár 🙂
   Az Én vétkemet nem olvastam, de a magas elvárások néha nem jók. Most pl A tél jegyeseiről zeng mindenki ódákat, remélem, nem hiába tornázzák fel az elvárásaim…
   A Trónok harca nekem nagyon tetszett, bár a sorozattal kezdtem, mert sokáig féltem, hogy írásban még brutálisabb. Nekem a könyvben vannak dolgok, amik miatt abbahagytam a harmadik végével, mert már nem bírtam. A sorozat meg onnantól kb teljesen más irányba megy, ami nekem szimpatikusabb…
   Miket fogsz írni az olvasónaplódba? Van valami konkrét szisztéma, vagy csak amolyan jegyzetelés? Csodálom, hogy gyerekek mellett hogy csinálod ezt! Én tuti kidőlnék minden nap 🙂

   Kedvelés

   • Megkérdezhetem, hogy mik azok a “dolgok”, amelyek miatt nem bírtad folytatni a Trónok Harcát?
    Az olvasónaplómba leginkább a gondolataimat, felmerülő kérdéseimet jegyzem le, és persze a legjobb idézeteket. Fontosnak érzem, hogy valahogy így is megörökítsem az olvasmányaimat. Tavaly volt, hogy már azt sem tudtam, bizonyos események, szereplők, melyik könyvben fordultak elő. Az elolvasott könyvek címének és a szerzőknek a feljegyzése önmagában kevés.
    Család és munka mellett ilyen időigényes “hobbit” űzni – bizony sokszor nem mentes a lelkiismeret-furdalástól. Mindig azzal biztatom magam, hogy tévét viszont nem nézek, nincsenek számítógépes, telefonos játékaim, és engem ez kapcsol ki, ez tölt fel. (Néha persze túlzásokba esem, mint most a hétvégén, amikor A St. Oswald fiúiskolát nem bírtam letenni.)
    Hiányzik a könyvklubunk! Olyan jó volt “kibeszélni” a könyveket! Sokszor ilyenkor támadtak olyan gondolataim, amilyenek egyébként soha nem jutottak volna eszembe az adott könyvvel kapcsolatban. Jó volt mások szemével látni egy adott szereplőt, eseményt.

    Kedvelés

    • Persze, de erősen spoileres. Inkább nem mondanám el, ha még nem olvastad. Olyan cselekményszálat indított Martin, ami nekem már sok volt…
     Blogot írok, így érthető, hogy fontos emlékezni bizonyos dolgokra 🙂 Szerintem az a lényeg egy családban, hogy mindenki érezze jól magát. Nem hiszem, hogy egy gyerek, vagy házastárs lehet boldog, ha anyjuk / feleségük nem az. Egy idő után neheztelést szül, ha valaki szinte sose csinálhat olyasmit is, amit szeret, mindig csak a kötelesség. Emiatt ne érezd rosszul magad, mert van egy hobbid.
     Nekem is hiányzik, de az érdeklődés egyértelműen csökkent, így nem akartam erőltetni, plusz nekem is időt vett el, meg néha nem volt az adott könyvhöz indíttatásom. Ez van…

     Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s