A Szépség és a Könyvek

smink & könyvek - 1

Vannak olyan sztereotípiák, amik olyan mélyen élnek bennünk, hogy lehetetlennek tűnik felülírni őket. Az egyik ilyen, hogy egy nő vagy gyönyörű vagy intelligens. A kettő mintha teljesen kizárná egymást. Lehet, hogy sok esetben igaz, hiszen ha egy lány szép, arra tanul meg építeni, ha pedig okos, arra. De az is lehet, ha egy nő mindkettő és a saját érdekében megtanulja alaposan titkolni ezt. Hogy elég okos, hogy butábbnak mutassa be magát, mert ezt várják tőle, így simul bele könnyebben a környezetébe, miközben vele marad a meglepetés ereje. A szép nők sokszor találkozhatnak a jelenséggel, hogy kisebbítik az elért eredményeiket, mert biztos a külsejük viszi őket előre. De közben a társadalmi nyomás meg azt mutatja, ki kell emelni egy nő szépségét és minden áron meg is kell szenvedni a tökéletes külsőért. Filmekből ismerős lehet a forgatókönyv: az intelligens, bár rút kiskacsából, levéve a szemüveget, letéve a könyveket gyönyörű, partiképes hattyú lesz. De miért ne lehetne mindkettő? Miért ne érdekelhetne valakit a szépségápolás és a szellemi fejlődés is? A napokban megláttam az egyik kedvenc könyves vloggeremnél, Hannah-nál ezt az érdekes irányított kérdéssort, ami ötvözi a fent említett két területet: a sminkelést és az olvasást, a külsőt a belsővel. Lefordítottam és kicsit átalakítottam a magam ízlése, véleménye szerint. Így nem csak könyvekről írhatok most, hanem kicsit kilépve a komfortzónámból kipróbálhatom magam más területen bloggerként. 

“A vonzó ajkak érdekében, mondj kedves szavakat. A kedves szemekért, keresd a jót az emberekben. A karcsú alakért, oszd meg ételed az éhezőkkel. A szép hajért, hagyd a gyermeknek, hogy ujjaival végigsimítsa naponta. A lelki egyensúlyért, sétálj azzal a tudattal, hogy sohasem vagy egyedül. Az embereket jobban, mint a tárgyakat, meg kell újítani, fel kell éleszteni, meg kell gyógyítani és megváltani, sohase utasíts el senkit.” Audrey Hepburn

Először is pár dolgot elmondanék a saját szokásaimról. Kamaszkorom óta problémás volt a bőröm. Egyrészt nagyon érzékeny, így hamar kipirosodik, begyullad, másrészt típusát tekintve kombinált, ami miatt nagyon meg kell gondolnom, mivel érintkezhet. Így már nagyon korán kialakult egy rutinom: minden nap arcmosás, alkoholmentes tonik, majd olajmentes arckrém. Számomra fontos még, hogy olyan cégektől vásároljak, akik nem folytatnak állatkísérletet és lehetőség szerint kerülik az allergén összetevők használatát. Erre a kialakult rutinra természetesen rá kell még segíteni a megfelelő étkezéssel és a bőséges folyadékbevitellel. 

„A mosoly a legjobb smink, amit egy nő viselhet.” Marilyn Monroe

A sminkelés már nehezebb terep volt mindig számomra, több okból kifolyólag: nem nagyon sminkelt családi körben senki és szerintem nincs is nagy kézügyességem. Ezért ajándékba egy egynapos tanfolyamot kértem egy sminkiskolában, ami profikat és amatőröket is képez. Ez egész életre hasznos tapasztalat volt, mert nem csak a különböző technikákat tanultam meg, de segítettek kiválasztani, mire van szükségem a megfelelő ecsetkészlettől kezdve az utolsó kis szivacsig. Azóta is az ott összeállított alapkészletet használom, leszűkítve olyan elemekre, amikre tényleg szükségem van. A könyvekkel ellentétben ezeket nem szeretem halmozni, mindig csak azt pótolom, ami elfogyott. Így tudok választani a drágább termékekből is. Egynél több darab csak a szemhéjfestékből és rúzsból, szájfényből van, hogy az adott napi öltözékemmel összhangban legyen a sminkem is. Hogy kiderüljön, ez milyen elemekből áll, jöjjön a fent említett kérdéssor:

Primer: Egy könyv, ami nagy hatással volt Rád
Nem használok kimondottan primert, hanem a Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base elnevezésű krémje vált be legjobban. Ez minden bőrtípusra ajánlott, testesebb krém, ami megnyugtatja, puhává teszi a bőröm, mégis ad egy matt, egységes alapot.
Aminek a mai napig a hatása alá tudok kerülni, mert megkerülhetetlenül a részemmé vált, az A szoba Emma Donoghue tollából. Tudom, már ajánlottam máskor is ezt a könyvet, de ez már így marad. Pár szóban nehéz leírni, mit mutat a könyv az erőszak hatásáról, kitartásról és erőről egy lehetetlen helyzetben, a szabadságról valamint a kötelékről anya és gyermeke között.

Korrektor: Egy karakter, akitől szívesen megszabadulnál
Számomra elég nagy kihívás volt megtalálni színben a tökéletes korrektort, mivel nagyon világos, úgy nevezett porcelán bőröm van és nem árt, ha a korrektor egy árnyalattal világosabb a bőrnél. A nyertes szintén Bobbi Brown termék: a Tinted Eye Brightener nevet viseli, én a Porcelain Bisque színt használom. Kis trükk, hogy nem csak a szemem alatt, hanem a mélyebb gödrökben is, például az orrom és a szám között húzódó határozott vonalat lágyítom vele.
Bár vannak szélsőségesen negatív karakterek, akiket imádok utálni, nem szabadulnék meg tőlük. Hiszen mit ér a hős legyőzendő ellenfél nélkül? Vannak dramaturgiailag felesleges szereplők, de általában mellékszerepben, így annyira nem szoktak zavarni.

Kontúr: Egy könyv, ami megszépítette a napod
Kontúrként a már említett korrektor mellett a Bronze Universel Embellisseur Effet Hâlé-t használom a Chaneltől. Ez egy csokibarna krém (nem bronzosító), amit attól függően kenhetünk fel több rétegben, mennyire szeretnénk sötétíteni egy adott területet. Én természetesen nagyon vékonyan kenem fel és ezt is még az alapozás alá. Kerek arcom van, amit egy, az arccsontom alatti átlós vonallal próbálok nyújtani. Ezt is és a korrektort is finoman eloszlatom egy sminkszivaccsal.
A könyv, ami megszépített, vidámmá tett minden napot, amíg olvastam pedig Az élet esszenciája Rain Arlendertől. Nagyon kedves karakterek szinte lehetetlen családdá állnak össze és abszurd helyzetekben találják magukat. Vagy nagyon is hétköznapi szituációkra érkezik rendkívüli reakció. Kedves, bájos és nagyon egyéni humorral bíró regény.

Alapozó: A kedvenc sorozatindító könyved
A mindennapokban nem használok alapozót, hanem színezett hidratálókrémet. A Bobbi Brown Nude Finish Tinted Moisturizer elnevezésű krémjét használom, ami tizenötös napvédő faktorral is rendelkezik, olajmentes és kapható Porcelain Tint színben is. Ez nem olyan tartós, mint egy alapozó, szóval napközben egy frissítés nem árt. Ha valami ünnepi alkalom van (születésnap, esküvő) vagy tudom, hogy egész napra kell a smink, akkor a Perfection Lumie`re Teint Fluide-ot használom a Chaneltől. Ez két rétegben tökéletesen fed, matt és akár egész nap bírja.
A kedvenc sorozatindító könyvem pedig a Leányrablás Budapesten Böszörményi Gyulától. Attól a mondattól, hogy “Róza néni azon ősi házisárkányok rendjéből való, akik fiatal leányokat rabolnak, és a barlangjukban halálra hímeztetik őket.” tudtam, hogy elvesztem a konflisok és dolmányok világában. A Művész Úr stílusa megfogott, a cselekmény izgalmas és szerteágazó. Eszméletlen munka lehetett a valós világot a fiktívvel ilyen jól összefésülni. A karakterek is sziporkáznak, így nem lehet letenni a könyvet.

Szemöldök: Egy könyv, amit szerinted mindenkinek el kéne olvasnia
Mókás számomra ez a párosítás, ugyanis a szemöldökömet kiszedem és nem festem  vagy rajzolom. Ugyanis a hófehér bőrömön erős szálú, fekete szemöldök önmagában elég határozottan látszik. Ha befesteném, az eredmény elég groteszk hatást keltene szerintem.
Amit szerintem mindenkinek el kéne olvasnia, az A könyvtolvaj. Markus Zusak nem csak arra mutat rá, hogy meg kéne hallgatni egy történetet több féltől is, hanem arra is felhívja a figyelmet, mekkora ereje lehet a szavaknak. Ugyanúgy építhetnek, ahogyan pusztíthatnak, ezért nem mindegy, mit hallunk meg és mit szűrünk ki. A lelkiismeretre, empátiára és emberségre épít ez a könyv a háború poklában.

Szemhéjfesték: Egy könyv, borítóján a kedvenc színeiddel
A szememhez illő szín kiválasztásában nagy segítség volt, hogy profikra hallgattam. Nem csak azért, mert nem mindegy, mivel párosítjuk a szemünk színét, hanem mert nekem változik a szemem színe a kék a zöld és a szürke között, ezeknek az összes átmenetével. Hangulatomtól, aktuális állapotomtól, de még a ruhám színétől is függ, éppen milyen. A szemem formája megengedi szerencsére az örök kedvencet: a füstös sminket, ami minden árnyalatát kiemeli a szememnek. Ehhez az Illusion d’ Ombre egyszínű, krémesebb állagú festékeit kombinálom. A fekete (Mirifique) és a fehér (Fantasme) mellett a smaragdzöld (Verderame) vagy a lila (Illusoire) vált be leginkább. Illetve van két, négy színből álló palettám. A Les 4 Ombres De Chanel Smokey Eyes illetve a Mystic Eyes ezüstös és barnás árnyalatai tökéletesek számomra.
A kedvenc színpárosításaim a bordó-fekete illetve a türkiz-királykék, így két könyvet is mondanék. Az elsőt már korábban is szóba hoztam: Az élet esszenciája. A második pedig Colm Tóibín Brooklynja. A külső borítón a már emlegetett színek idézik meg a tengert és az eget, a belsőn pedig a legszebb, púderhatású türkiz. Azonnal beleszerettem a könyvbe, mert a borító szépsége és visszafogottsága tökéletesen tükrözi a tartalmát.

Tus: Egy sötét és misztikus köny
Annyira sajnos még nem vagyok ügyes, hogy tust használjak. Vannak határaim, de szerencsére ezt is lehet kompenzálni. Fekete szemhéjfestékkel és egy szemkihúzó ecsettel dolgozom. Ha elrontom, egy fülpiszkálóval egyszerűen kijavítom, vagy lemosom és kezdem elölről. Egy tus általában vízálló, ezért precíz és gyorsabb mozdulatot igényel. Azzal nagyon nehéz dolgom lenne.
A sötét és misztikus felülmúlhatatlan mestere kérdés nélkül Stephen King. A választásom tőle pedig A halálsoron. Külön történet, hogy apukám egy karácsony előtt feltúrta a fél várost egy példányért, amit aztán az első durvább jelenet után tettem is a jelképes hűtőbe, annyira a lelkembe mászott. Természetesen azóta már elolvastam és ez lett a belépőm King elméjének további zseniális szüleményeihez. Már nem múlhat el év nélküle sem.

Szempillaspirál: Egy hosszú könyv
Nagyon hosszú szempilláim vannak, így alul nem is használok spirált, mert csak egy elkenődött maszat lenne rövid időn belül. A felső pilláim pedig néha elérik a szemüvegem, így nekem fontos, hogy olyan spirált használjak, amivel vékonyabban, de precízen tudok dolgozni. A műanyag vázas, fésűszerű szerkezet vált be, ami a Chanel Inimitable Waterproof Mascarában van. Az eredmény inkább a természetes szempilla felerősítve, mint a műszempilla hatás.
A leghosszabb könyv, ami eszembe jut az az örök kedvenc: A gyűrűk ura John Ronald Reuel Tolkientől. Ez az a típusú világ, amiben jólesik elmerülni, belefeledkezni. Ahányszor olvasom, annyiféleképpen élem át és mindig kicsit mást ad. De minden alkalommal úgy érzem, Tolkien leült mellém pipával a szájában és elkedett nekem mesélni, ahogy annak idején a nagypapám. A világ megszűnik létezni, helyette Középfölde veszi át az uralmat. Egy könyv mind felett, egy könyv kegyetlen…

Pirosító: Egy könyves románc
A Chanel Joues Contraste In Love árnyalatát használom, ami egy rózsaszín árnyalat kis barackos beütéssel. Ez illik a legtöbb rúzsomhoz és egy termésetesebb, kipirult hatása van. Ehhez mondjuk az is kell, hogy halványan és viszonylag kisebb felületen használom, hogy elkerüljem a bohóc effektust.
A könyves románcokkal bajban vagyok, mert több párosnak is szurkoltam. Ezért hármat emelnék ki, ami kedves nekem. Ők pedig Hermione és Ron a Harry Potter sorozatból, Katniss és Peeta Az éhezők viadala trilógiából illetve Nyina és Matthias a Hat varjú doulógiából. Illetve még ide sorolom egy későbbi kategória résztvevőit is. Mindegyik párosnál az ellentétek vonzása figyelhető meg, az empátia, érettség és kíváncsiság a másik felé. Úgy látszik, ez a gyengém.

Púder: A kedvenc sorozatzáró könyved
Nekem sokat számít, hogy az arcom ne ragyogjon, mint egy karácsonyfa, így a púder az egyik legjobb barátom. A Chanel Poudre Universelle Librét azért is szeretem, mert a doboza zárt, felül kis lyukakon jut ki a szivacsra a púder, aminek a használatát így nehéz túlzásba vinni. A végeredmény pedig egy enyhén csillámos, mégis matt és tartós fixálása a sminknek. Színárnyalatában a 20-as az én számom, ami nem sápaszt, mégis elég halványan azonosul a színeimmel.
Ez esetben is két könyvet kell kiemeljek. Ezek pedig Leigh Bardugotól a Crooked Kingdom és J. K. Rowlingtól a Harry Potter és a halál ereklyéi. Mindkettőre igaz, hogy a kedvenceim a saját sorozatukból. Nem csak tartották az előzmények színvonalát, de emelték is, megtartva az adott világ jellemzőit. Izgalmasak, elgondolkodtatóak és méltó lezárást adnak.

Rúzs: A kedvenc könyves csókjeleneted
Rúzsból és szájfényből is többfélét használok. Ami a rúzst illeti, a MAC palettáját szeretem legjobban, mert a természetes nude, a barack és a rózsaszín árnyalatok gyönyörűek és nagyon tartósak is ezek a termékek. Szájfénynél pedig a Chanel verhetetlen számomra: az átlátszó, enyhén csillámostól a matt púder színekig terjed a skálám.
Szintén két jelenet van, ami közül nem tudok választani és ez a két páros is nagy kedvenc. Az első ilyen jelenet Leigh Bardugo Crooked Kingdom-jában van Kaz és Inej között. Érdekessége, hogy csók nem csattan el, csak egy puszi a nyakon, de a jelenet érzékibb, szívfacsaróbb, gyönyörűbb nem is lehetne. Fájdalmas, mégis reményt adó a fejezet, amit önmagában újraolvastam. A másik pedig a Nász és tébolyban Mili és az ő morc bárója között történik. Ismét egy fájdalmasan szép jelenet. Adott két ember, akik között elemi vonzalom, szeretet, tisztelet van, de ez csak egy kikényszerített csók miatt realizálódik bennük. Az abszurd helyzet ellenére (vagy éppen azért) egyszerre tölti el az olvasót örömmel és bánattal…

Ez lett volna az én kis beauty bloggerségem kérészélete. Ha Nektek is van kedvetek, válaszoljatok a kérdéssorra, szívesen olvasnék hasznos tippeket könyvekről vagy akár sminkekről is.

A Szépség és a Könyvek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s