Mit várok a Trónok harca utolsó évadától?

Figyelmeztetés: az éj sötét, és tele cselekményleírással!

Trónok harca - 5

Közeledik a Trónok harca utolsó évada és ennek apropóján összeírtam, mik azok a lényeges pontok, amik a sorozat cselekményét meghatározhatják. Az előző évaddal őszintén szólva nem voltam teljesen megelégedve, éppen ezért hatalmas elvárásokkal fogok leülni a képernyő elé áprilisban. Összeszedtem, milyen feltett kérdésekre keresem ebben a hat részben a választ, ami helyrebillentheti a megítélését a shownak. A lista nem teljes, vannak felvetések, előrevetítések, amiket nem ítéltem annyira fontosnak, mint a felsoroltakat. A felvetett megoldások, válaszok az én személyes véleményemet, az általam leginkább preferált változatot mutatják be, és tökéletesen megértem, ha nem értetek egyet velük…

Ki árulja el Daeneryst a szerelemért?
Daeneryst a jóslatok szerint háromszor árulják el: egyszer a vérért, egyszer pénzért és egyszer a szerelemért. Az első Mirri Maz Duur bosszúja a népéért, aminek Daenerys gyermeke és Khal Drogo látták a kárát. A második Jorah Mormont kémkedése Varysnak. A harmadik még várat magára. Kérdés, hogy kinek a szerelméről van szó illetve ki iránt érzett szerelemről van szó. Több teóriát hallottam, ki lesz a harmadik áruló, a legnépszerűbb talán Tyrion Lannister. Az én jelöltem viszont Daario Naharis, aki szerintem egy büszke ember és joggal érezheti, hogy Daenerys nem úgy bánt vele, ahogy ő elvárta volna. Ha az Arany Kompánia tagjaként Daario megjelenne Westerosban, Cersei szövetségeseként, az több szempontból is nagyot ütne: egyrészt amiért évekig dolgozott Essoson a rabszolgaság ellen, megsemmisülhet, másrészt Cersei előnyhöz jutna… 

Mirri Maz Duur jóslata

“Amikor a nap nyugaton kel fel és keleten nyugszik le. Amikor a tengerek kiszáradnak és a hegyeket elfújja a szél, akár a leveleket. Amikor megfogansz és élő gyermeknek adsz életet. Akkor fog visszatérni és nem előtte.”

Ez a jóslat arra volt válasz, hogy mikor lesz Khal Drogo újra olyan, amilyen volt. Az első mondat sokak szerint Quentyn Martellre vonatkozik: házának címere lándzsával átszúrt nap és karaktere Westerosról elindulva a Rabszolga-öbölbe megy, ahol aztán életét veszti. A második mondatot Drogon váltja valóra, mikor a meereeni arénából a Dothraki fűtenger kiszáradt mezejére viszi Daeneryst. A hegyeket elfújja a szél pedig vagy Gregor Clegane halálára utalhat, vagy arra, hogy leomlik a fal, ami a sorozatban azzal egyidőben történt meg, hogy Jon Snow nagy valószínűséggel teherbe ejtette Daeneryst. Kérdés, Khal Drogo milyen formában fog visszatérni? Lehetséges, hogy a születendő gyermeket Drogonak nevezik (amit személy szerint nem tudok elképzelni másnak, mint Rhaegarnak)? Vagy Daenerys belehal a szülésbe és akkor újra együtt lehet a khallal…

Ki Azor Ahai, a herceg / hercegnő, akit megígértek?
A jóslat szerint egy hosszú nyarat követően, mikor összesűrűsödik a sötétség, majd felizzik a vörös csillag, egy harcos égő kardot húz ki a lángok közül. Ez a kard lesz a Fényhozó. Aki a kezébe veszi, az az újjászületett Azor Ahai. Előle megfutamodik majd a sötétség. Az ő dala a Tűz és Jég dala. A Rhaegar Targaryenről szóló bejegyzésemben már megírtam, hogy szerintem Azor Ahai Jon Snow, de a sorozat több ponton is párhuzamba állítja őt Daenerys-szel. Mindketten fontos lépést tesznek meg, mikor felizzik a vörös csillag: Daenerys először lép a tűzbe, Jon pedig ekkor lép ki a falon túlra vagyis a jégbe. Ha a kard egy ember, az lehet Daenerys, akit egy harcos, Jorah Mormont talál meg a hamuban. Az őrség esküje viszont szemantikailag is jobban illik a fényhozóhoz, aki “kard a sötétségben”. De a jóslat vonatkozhat akát kettejük gyermekére is.

Ki a valonquar?

“És amikor könnyeidben fuldokolsz, a valonquar a sápadt kis nyakad köré fonja ujjait, és kiszorítja belőled az életet.”

Ezt a jóslatot Meggie, a boszorkány mondta Cerseinek még kislány korában. A jóslat többi része, miszerint Cersei királyné lesz, három gyermeket szül, akiknek arany lesz a koronája és a szemfedele is, beteljesült már. A valonquart valíriai nyelvről kisöccsnek szokták fordítani, de mint azt Missandei megjegyezte az előző évadban, a valíriai nemtől független nyelv, tehát a kistestvér lenne a helyes fordítás. A jóslat nem azt mondja, a te valonquarod, hanem “a valonquar”. Így ez gyakorlatilag bárkit jelenthet, aki valakinek a kistestvére. Személyesen Tyriont túl nyilvánvaló választásnak érzem, hiszen Cersei szeme előtt csak ő lebeg. Jaime már izgalmasabb választás és köztük végre elérkezett a töréspont. Jaime ráadásul elmondta, egy szerető nő karjaiban szeretne meghalni és több utalás is elhangzott arra, hogy ők ketten egyszerre jöttek a világra és egyszerre is fognak távozni. De rajtuk kívül van még pár kistestvér, akik izgalmas jelöltek szerintem: Sansa, Arya és Euron Greyjoy is elég motiváltak erre a lépésre. 

Cersei tényleg gyermeket vár? Miben állapodott meg Cersei és Tyrion?
Az előbbi jóslat szerint három gyermeke lesz csak Cerseinek, így szerintem vagy nem vár gyermeket, vagy elvetél / meghal, mielőtt világra hozhatná. Nem szívesen hiszek Cerseinek akkor sem, ha kérdez és nem tartom ostobának sem. A gyermek nagyon jó időben jött neki olyan szempontból, hogy Jaime-t maga mellett tudhassa és Tyriont megtévessze. Ráadásul Tyrionnak nem mondta ki, csak rávezette, pont azután, hogy ő arról beszélt, sosem bántotta volna a gyerekeket. Ami szerintem árulkodó, amikor a Sárkányveremben a Más Cerseire támadt, elmaradt az ösztönös mozdulat, hogy a hasára tegye a kezét… A két testvér egyértelműen nem bízik egymásban, és ahol csak lehet, kijátszák egymást. A jelenetük félbe lett vágva a felismerésnél, hogy Cersei terhes, majd a következőnél visszatért a verembe és ígéretet tett a fegyverszünetre. A kérdés, mit ígért neki Tyrion? Védelmet? Házasságot Jon Snow-val? Casterhegyet? Lehetőségek tárháza, ami miatt rosszul érintheti Tyriont a felismerés Jon és Daenerys kapcsolatát illetően…

Mi kerül Jaime üres lapjaira?
Jaime-ről a királyi testőrség krónikáiban egyenlőre nincs sok és amit ott találunk, az sem túl hízelgő rá nézve. Utoljára azt láthattuk, hogy elindul észak felé, hogy kivegye a részét a várható nagy háborúból. Ha eljut Deresig, szembe kell néznie a múltjának legnagyobb bűnével és Bran Starkkal. A magam részéről nagyon várom ezt a találkozást, ami elhozhatja Jaime-nek akár a megváltást is. Szerintem Bran már úgy látja, hogy az ő útjának szerves része az állapota. Anélkül nem vált volna háromszemű hollóvá, így szerintem nem táplál haragot Jaime irányába. Plusz ő látta a múltban, hogy mi vezetett az őrült király halálához, így visszaállíhatja Jaime becsületét. Ha pedig megmentené Sansát például, az részben törlesztené az ígéretét Catelyn felé és segítene Briennek és a saját lelkiismeretének is. A lehetőség és az akarat mindenesetre nem hiányzik belőle.

Belenyúlt Bran az idő folyásába? Fog repülni sárkánnyal?
Érdekes kérdés, hogy a történelem lapjain előforduló tettek (a fal építése például) részben neki köszönhetőek-e. Az, amit lát, eddig is nagy szerepet kapott a sorozatban, így kíváncsian várom, hogyan alakítja az aktuális helyzetet. Esetleg rájön-e, hogyan lehet megállítani a másokat… Illetve az elején világossá tették, hogy Bran soha többet nem fog járni, de repülni igen. Láthattuk már farkas, holló, sőt ember fejébe bújva is, de a sárkány sokkal izgalmasabb. A könyvben ráadásul elhangzik, hogy ha valaki vargként egy állat fejében van, miközben meghal, a szelleme tovább él az állatban. Bran esetében így feltételezhető, hogy életben marad, csak az a kérdés, milyen formában?

Mit rejt Deres kriptája?
A könyvekben és a sorozatban is Jon és Bran is átél nyugtalanító látomásokat a kriptával kapcsolatban, Borzaskutya is problémássá válik odalent. Az utolsó évad első előzetese is ott játszódik és nagy szerepet kap Jon személye és a holtak közötti kapcsolat is a videóban. “Egy Starknak mindig kell maradnia Deresben” tartja a mondás, és hangsúlyos az álmaiban, hogy ő nem Stark, nincs ott helye. Adott a kérdés: mit rejt a kripta és milyen veszélyt jelent azokra nézve, akik nem Starkok? Lehetséges, hogy a sárkányok visszahozták a mágiát a világba és Deresben is felébresztenek valamit? Ez jót jelenthet a másokkal szembeni harcban?

Miért maradt életben Beric Dondarrion?
Ned Stark még az első könyvben útnak indítja Beric Dondarriont, hogy visszavigye Királyvárba Gregor Clegane-t, vagyis a Hegyet. Ez a küldetés nem jár sikerrel, de Beric egy igen különös utat jár be a Testvériség tagjaként: többször feltámasztja őt Thoros. Ez minden bizonnyal fontos célt szolgál, csak az nem derült ki eddig, mi lehet az. Az biztos, hogy Berictől nem áll távol az önfeláldozás és mások megsegítése, így szerintem az utolsó halála nem lesz céltalan és egy fontos karaktert menthet meg.

Mit hallott a tűzben Lord Varys? Hogyan fog segíteni Melisandre?
Lord Varyst kiskora óta kísérti, amit a tűzben hallot, mikor kasztrálta egy varázsló. De a művelet, amit leír, nagy hasonlóságot mutat azzal, amit Melisandre tett Gendry-vel. Bár az is érdekes téma, hogy miért pont Varys lett a kiszemelt erre, de számomra izgalmasabb kérdés, hogy mit hallott Varys és ez hogyan hatott az életére és esetleg a jövőre nézve. A fény urához köti az egész folyamat és Melisandre sorsával összekapcsolható az övé is. Szintén kíváncsi vagyok, mi miatt kell a vörös papnőnek Volantisra mennie? Az én elképzelésem, hogy további papokat hozna Westerosra, esetleg egy kisebb sereggel térne vissza. Ők képviselik a tüzet a jéggel szemben, és vissza tudnak hozni embereket a halálból, ami a Holtak Serege ellen komoly erő lehet a végső összecsapásnál.

Ezek lettek volna a számomra legfontosabb kérdéskörök. Áprilisban meglátjuk, így gondolják-e a sorozat készítői is… Ti hogy látjátok? 

Mit várok a Trónok harca utolsó évadától?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A Quentyn Martelles szál nem volt benne a sorozatban,sajnos.
  Egyébként én is teljesen egyet értek, hogy az előző évad nem volt a legjobb, sajnos nem vagyok bizakodó a következőre nézve sem.(hat rész alatt két hatalmas háború, aztán még a politika is ,arra kevés ez az idő, akármennyire hosszú is egy rész
  Egyébként én is pont ezeket várom.

  Kedvelés

  • Sajnos nem, de a sorozatban a jóslat egésze eleve nem hangzott el.
   Sajnos az előző évad pont abban volt gyenge, ami a sorozat erőssége: a következmények, összefüggések és a tudat, hogy senki sincs biztonságban. Remélem, valamelyest javítanak ezen, bár én is attól tartok, kapkodó vagy hiányos lesz.
   Még vannak kérdések, amik bennem vannak, de szerintem kevésbé jelentősek, illetve nem fogják kihagyni. Érdekel az Éjkirály misztériuma, hogy mire célzott Sandor, mikor azt mondta a bátyjának, tudja, ki jön érte, Sansa Deres úrnője marad-e, megkapja-e Bronn a kastélyt, Jon repül-e Rhaegon hátán… stb 🙂
   Remélem, azért inkább lesz kielégítő a finálé, mint elhibázott…

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s