Viszlát, 2019!

Viszlat 2019 - 1

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már alig várom 2020-at. Ez az év azt hiszem nem titok, hogy elég nagy mélyrepülés volt számomra több szinten is, és ahogy elnézem, ezzel sajnos nem vagyok egyedül. Számomra az utolsó negyedév egyszerűen megállt. Még májusban volt egy balesetem, aminek köszönhetően a térdem megsérült. Október végére elméletileg rendeződnie kellett volna, ehelyett tovább romlott az állapotom, ezért újra kivizsgálták, és kiderült, nagyobb és összetettebb a probléma, mint gondolták. Jelenleg konzultációra várok azzal kapcsolatban, hogyan és mikor műtenek meg. Közben a magánéletem egyéb területein is mindenféle dolog összejött. Ennek következtében soha nem tapasztalt olvasási válság lett rajtam úrrá: az utóbbi hat-nyolc hétben összesen két könyvet sikerült elolvasnom. Egyszerűen fizikailag le vagyok merülve, dekoncentrált vagyok és nem tudok ennél többet olvasni. Remélem, ez azért rendeződik hamarosan. Ami a blogot és a fényképezést illeti, a kreativitásom egyenlőre bújkál előlem. De közben lassan elkészül álmaim könyvtárszobája, amit nyár közepén kezdtünk el megalkotni és most már csak a fotelekre és egy olvasólámpára várunk. Ha ez nem hozza meg a hangulatom, akkor semmi… A környezetemnek is elég felemás lett ez az év, de több helyen szerencsére látszik a fény az alagút végén. Abban a reményben indulok neki az új évnek, hogy most már kifelé mászom a gödörből. 

Mielőtt átlépnénk az új évbe, lássuk az ideit számokban: Ez a harminckilencedik bejegyzésem a 2019-ben, ebből tizenöt könyvajánló, kilenc karakterrajz, kilenc különféle könyves téma és hat egyéb témájú írás. 2019-ben ötvenhét könyvet olvastam el, további hatot félbehagytam, ami összesen 24.201,- elolvasott oldalt jelent. Egy kötet átlagosan 416 oldal volt és egy könyvet négy nap alatt olvastam el az átlag szerint. Ez továbbra is jó, ha ötnaponta szeretnék majd bejegyzést írni, bár meglátom, hogy rázódom bele újra a hétköznapi kerékvágásba. 

Az olvasmányaim egyhatoda e-könyv, a többi papír. Durván egyharmadukat angolul olvastam, miközben hallgattam melléjük a hangoskönyveket is. Nagyjából fele-fele arányban oszlik el az először-, és az újraolvasott könyvek száma. Még mindig erősen látszik, hogy a komfortérzést igényeltem a káoszban, ami körülöttem és bennem zajlott. Az olvasmányaim háromnegyede női szerző tollából származik. Tíz pontos értékelési rendszerben az idei átlagos értékelésem 8.3 pont, nem számítva a félbehagyásokat, mert nem gondolom, hogy meg tudom ítélni egy csak részben elolvasott kötetből, hogyan is értékeljem. Ami a műfajokat illeti, az idei évemet abszolút uralja a fantasy. Láthatóan a valósággal nem voltam jóban, reméljük, ez változni fog.

Az idei beszerzéseim száma kilencvennyolc, ami elképesztő. Ebből negyvenhárom ajándék, kettő pedig meglepetésdobozban volt. Ezúton is köszönet a családomnak és a barátaimnak, akik szinte csak könyvet ajándékoztak nekem! Egyetlen recenziót sem kértem vagy fogadtam el idén. A beszerzett könyvekből huszonnégyet már el is olvastam, így a várólistámon százöt könyv szerepel.

A blogon a legolvasottabb idei bejegyzések

Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Varázsvilág: Házak harmóniája
J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei (Forgatókönyv)
Mit várok a Trónok harca utolsó évadától?
Varázslatos tanárok

Köszönöm, hogy ennyien olvastok, írtok nekem és úgy általában szebbé teszitek a mindennapjaim!


A száraz adatok után pedig jöjjenek a személyesebb élményeim, véleményeim és kedvenceim egy átalakított kérdéssor vezetésével:

1. A legjobb idei olvasmányod?

Hármat emelnék ki mindenképpen: a legjobb fantasy a Crooked Kingdom Leigh Bardugo-tól. A legjobb történelmi fikció a Daisy Jones & the Six, ami egy nagyon egyéni hangulatú és magával sodró könyv. Szintén a maga nemében páratlan élmény az Ahol a folyami rákok énekelnek Delia Owenstől. Ez egy olyan történet, ami senkit sem hagyott hidegen, vagy nagyon szerették vagy nagyon nem. Engem tökéletesen megvett. Mindenképp meg kell említenem a Csernobili imát Szvetlana Alekszijevicstől, ami egy nagyon fontos könyv a láthatatlan ellenségekről, a tudalanságról és az elhallgatásra épülő rendszerekről.

2. A legjobb folytatás, amit idén olvastál?

Soman Chainanitól Az én váram. Az író új irányba vitte a történetmesélés stílusát és a karaktereket is, amitől friss löketet kapott a sorozat.

3. Friss megjelenés, amit idén még nem olvastál el, de jövőre szeretnél?

Stephen Kingtől A kívülálló és a Mákháború R. F. Kuangtól már nagyon várnak rám… (Ezúton is köszönöm utóbbi ajánlóját Just a Bookish Soul vloggerének!) 

4. Legjobban várt 2020-as megjelenés?

Úgy érzem, az Agave Kiadó tavasz végi kínálata az, ami legjobban megmozgat jelenleg. Alig pár hét különbséggel várható náluk a Csillagtalan tenger Erin Morgensterntől (az Éjszakai cirkusz szerzőjétől), Az Éhezők viadala trilógia előzmény kötete Suzanne Collinstól (ha jól tudom, a világpremierrel egy időben) és a Mákháború folytatása Sárkányköztársaság címen.

5. Legnagyobb csalódás?

J. K. Rowling. Legyen szó a forgatókönyvéről vagy a Halálos fehérről, idén rá sem ismertem a korábbi konzekvens, összeszedett és alapos írónőre, akit megszerettem… 

6. Legnagyobb meglepetés?

Delia Owenstől az Ahol a folyami rákok énekelnek. Elképesztő a könyv hangulata, elgondolkodtató a tartalma és nagyon sokat adott.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új)?

Taylor Jenkins Reid két könyve is azonnal kedvenc lett. Az Evelyn Hugo hét férje valamint a Daisy Jones & the Six is olvastatja magát, nagyon érdekes, izgalmas és emberi karaktereket mutat be.

8. Legújabb könyves szerelem?

Beth O’Leary-től Az ágybérlő. Egy egész műfajt hozott közelebb hozzám, szórakoztató volt és tanulságos. Kedvesség, szeretet és báj áradt a könyvből, amit le sem tudtam tenni.

9. Legújabb kedvenc karakter?

Juliet Ashton a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságból. Első olvasásra valahogy nem szerettem annyira, mint másodjára. A nőt, aki otthagyja a vőlegényét, mert az elpakolta a könyveit a pincébe, nem lehet nem szeretni és tisztelni… A Szép remények Miss Havishamje pedig a legérdekesebb és legjobban megalkotott karakter, akivel idén találkoztam. 

10. Egy könyv, amin sírtál?

Donna Tartt Aranypintye a nyertes, pedig be sem tudtam fejezni a könyvet. Tarttól már olvastam korábban A titkos történetet, amit valahol a mai napig nem tudok hova tenni. Általában elmondhatom róla, hogy elképesztően jó stílusa van, olyan erősen meg tud ragadni egy benyomást, helyszínt, képet, hogy évekkel később is emlékszem rá. Bár a karakterei nem voltak egyáltalán pozitívak a könyvben, velem maradt. Az Aranypintyben pont ez az érzékletes leírása egy tragédiának, a fájdalomnak és gyásznak, ami megindított.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett?

A Harry Potter sorozat. A boldogság megtalálható a legsötétebb időkben is egy Harry Potter újraolvasással. Pláne kettővel…

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál?

A Szép remények 2012-es filmadaptációja remekül megragadta a mondanivalóját a könyvnek. A Csernobil pedig kitörölhetetlen.

13. Kedvenc bejegyzés, amit idén írtál?

Nagyon szerettem írni Az íróknak, akiket valaha szerettem levelet magyarul és angolul. Élveztem a varázsvilág tanárairól, édesanyáiról és apafiguráiról szóló összefoglalókat. Legalább annyi móka volt ezekben, mint kihívás. 

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál)?

A Harry Potter és a tűz serlege illusztrált kiadása volt a legszebb karácsonyi ajándék, és egyszerűen gyönyörű lett a Crooked Kingdom exkluzív kiadása is.

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Idén már nem olvasok többet. A napokban elkezdjük itthon a King of Scars-t a hangoskönyvvel együtt, de közben van kirakni való puzzle és rengeteg film és sorozat, ami felkeltette az érdeklődésünket. De leginkább kihasználjuk az együtt töltött időt és a szabadságot.

Nos, ez lett volna az én hosszú értékelésem az idei évről. Nektek hogyan telt az elmúlt tizenkét hónap?
Mindenkinek sikeres és felemelő új évet kívánok vagyis BubUÉK!

Viszlát, 2019!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Remélem, hogy hamar és minél jobb eredménnyel túl leszel a műtéten a térdeddel, nagyon sajnálom, hogy ilyen rosszul alakult. 😦 Drukkolok!
  Láttam, hogy jobban el vagy tűnve, előfordul az ilyesmi, meg az is, hogy nem megy annyira az olvasás, és válság van. Majd lesz ez másként is. Nagyon szuper 2020-at neked, egészséget, boldogságot, remek könyveket (az mindegy, hogy hányat! :))

  Kedvelés

  • Sziaaaa Pupiii!
   Köszönöm szépen! Igazából ennél rosszabb dolgok is vannak, csak most ez van… Túlélem és újult erővel tolom majd a kontentet 😀 A mennyiség nekem sem akkora lényeg, bár az összegzéseim számokkal vannak tele, ez inkább amolyan emlékeztetés / összehasonlítás magammal… Időnként mindenki eltűnik és jobban zajlik az offline élet és ez így is van jól.
   Neked is ugyanilyen szépet, jót kívánok! Bár nekem most akkora mennyiség jutott a nagy olvasási válság mellé, hogy jövőre inkább minél kevesebb kéne, hogy feldolgozzam mindezt. Vannak már terveid az újévre?

   Kedvelés

   • Kemény vagy, hajrá, megbírkózol akkor bármivel! 🙂
    A statisztikát én is szeretem, szóval nekem is mindig tele számokkal az összegző, de persze nem az a lényeg. 😉
    Köszönöm szépen!
    Hát, van néhány terv, igen, de nincs semmi kőbe vésve. 🙂

    Kedvelés

 2. Én is észrevettem, hogy eltűntél. Jobbulást kívánok neked, és egy sokkal-sokkal jobb évet, tele jó olvasmánnyal!
  A könyvtárszobáról meg várjuk majd a képeket. 🙂

  Kedvelés

  • Oh, köszönöm szépen!
   Igenis, igyekszem valami napos időben alkotni valamit 🙂
   Remélem, Neked is nyugodtabb éved lesz, kevesebb váratlan fordulattal, mint az idei… És jó utat Marokkóba, vigyázz magadra! Lesz arról beszámoló?

   Kedvelés

   • Köszönöm, én is bízom benne. 🙂 Köszi, izgalmas út lesz, lehet megér majd egy blogbejegyzést, de az biztos, hogy Instán sztoriban és képek formájában is lesz bőven róla anyag. 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s