Hello, 2020!

Bookshelftour 2020.01 - 1

Nem vagyok az az ember, aki látja magát évek távlatában vagy minden januárban komoly újévi fogadalmakat tesz. Különösen ami az olvasást illeti, amit nagyon szeretek, egyfajta nyomás vagy teljesítménykényszer alatt nem élvezném. Idén pláne, mikor a helyzetem képlékeny és nem igazán tudom, mire készüljek fel. Célkitűzéseim persze vannak, de nem annyira szigorúan véve, így például az, mit is szeretnék idén olvasni, csak amolyan útmutató. Persze mindig szeretném, ha csökkenne a több kilométeres várólistám és elkerülhetném a kellemetlen élményeket. Mint mindig, most is vannak a polcomon olvasatlan könyvek, amik szinte hívogatnak. Ezekről és az idén várható olvasmányaimról következzen egy irányított kérdéssor:

1. Egy író, akitől szeretnél olvasni idén, de eddig még semmit nem olvastál tőle

Christelle Dabos Tükörjáró trilógiáját többen nagyon lelkesen ajánlják nekem évek óta és az elmúlt karácsonyokon meg is kaptam egyenként a könyveket. Az tart vissza kicsit, hogy már nem nagyon szeretek belevágni egy sorozatba, aminek nem tudom, mikor jön a folytatása. De ezt már tényleg rég várom, és nem tudom, hány részesre tervezik, így szerintem elkezdem.

2. Egy könyv, amit mindenképpen szeretnél elolvasni

Gárdos Pétertől a Királyi játékot. Mindig is érdekelt a sakkgép megalkotása és az ezzel kapcsolatos trükközések. Kíváncsian várom, ez a könyv melyik oldalról mutatja be ezt a témát. 

3. Egy klasszikus, amit szeretnél elolvasni

Dickensre eléggé rákaptam és a Twist Oliver az, amit már nagyon rég olvastam, alig emlékszem rá. Kiskamaszként nagy hatással volt rám, kíváncsi vagyok, felnőttként milyen lesz.

4. Egy könyv, amit szeretnél újraolvasni

A már említett Twist Oliveren kívül a Harry Pottert biztos nem hagyom ki idén sem. 

5. Egy könyv, ami ezer éve várólistás és idén el akarod olvasni végre

Erin Morgenstern Éjszakai cirkuszáról ódákat zengenek és zavarba ejtően rég, már vagy öt éve van a várólistámon. Ideje lenne már levennem róla, különösen, hogy idén jelenik meg egy újabb könyv az írónőtől, a Csillagtalan tenger, ami szintén érdekel.

6. Egy jó vastag könyv, amit beterveztél

Szép Zsolttól a Kárpát walzer, amit egy kedves barátom olyan lelkesen ajánl, hogy a kapcsolatunk érdekét erősen szolgálná, ha elolvasnám. Ez a könyv amúgy is felkeltette az érdeklődésem, mikor teljesen máslapos voltam az Ambrózy báró esetei után. Készen állok újra a Monarchiára…

7. Egy író, akitől már olvastál és idén is szeretnél

Stephen Kingtől A kívülálló. Tavaly elmaradt a King-élmény, idén már nagyon szeretnék újra elmélyülni a világában…

8. Karácsonyra kapott könyv, amit el fogsz olvasni idén

R. F. Kuangtól a Mákháború és Eoin Dempsey Fehér rózsája az, amit a legközelebb érzek magamhoz témájukban.

10. Egy megkezdett sorozat, amit be fogsz 2019-ban fejezni

Nincs megkezdett sorozatom, így inkább elkezdeni fogok párat, amint feljebb is írtam.

11. Van valami olvasási terved? Ha igen, hány könyvet tervezel idén elolvasni?

Heti egy könyvet remélem el tudok majd olvasni. Konkrétabb cél csak annyi, hogy visszataláljak magamhoz és a könyveimhez.

12. Bármilyen egyéb célkitűzés

Visszanéztem a napokban az elmúlt évtizedre és már öt éve, hogy elkezdtem fényképezni tanulni, és megkaptam az első tükörreflexes gépem. Év végén megnéztem a régi fotókat a blogon és összehasonlítottam azokkal, amiket szeretek. Van a fejemben egy kép, milyen szinten szeretnék fotózni, és ehhez szeretnék közelíteni. Tudatosabban szeretném őket előkészíteni, megalkotni és szeretném megtanulni az utómunkálatokat is. A blogon jó lenne, ha eltűnne minden stock fotó és a helyükre saját képeim kerülnének ki. A bejegyzéseket illetően vannak ötleteim, régebbi jegyzeteim, amikkel kapcsolatban össze kell szednem a gondolataim és végleges formában szeretném kitenni őket. 

Nektek milyen terveitek vannak?

Hello, 2020!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Én nem nagyon tervezek előre, majd hozza az élet, amit kell. 🙂

  A tökörjáró elvileg 4 részes, a 4. rész kb. akkor jelent meg franciául, amikor nálunk a 3. magyarul. Ha minden úgy megy, mint eddig, akkor idén ősszel lesz várható magyarul az utolsó rész. Meg van egy kis kiegészítő kötet a 4. rész elé. Nem tudom, mennyi újat nyújthat, azért elolvasnám azt is.

  Sok jó könyvet kívánok neked az idénre is! 🙂

  Kedvelés

  • Tény, hogy a tervek általában minimum változnak, de azért néha érdemes tervezni.
   Igen, azt tudom, hogy eddig négy része van, de azt nem, hogy nem lesznek-e további részek azután. De a sok függővég miatt nem szeretek úgy elkezdeni egy sorozatot, hogy nem tudom egyben elolvasni.
   Viszont kívánom Neked is!

   Kedvelés

 2. Vannak terveim, de fogadalmakat nem teszek. Az élet így is megbonyolít mindent, pláne ha korlátozzuk magunkat és erőltetünk valamit…
  A blogolást régóta terveztem, nemrég nekiálltam, s remélem jól is fog menni. Az olvasást is szeretném jobban beépíteni a mindennapjaimba, egyenlőre sikerrel. S három hónap múlva lesz a fotográfus vizsgám, remélhetőleg jó eredménnyel zárom… 🙂

  A fotós célkitűzésedhez és a polcon sorakozó könyvek olvasásához ezúton is sok sikert kívánok!

  Igazán jó olvasni a bejegyzéseid 🙂

  Kedvelés

  • Szia Cintia!
   Ezzel akkor látom, hasonlóan vagyunk. Remélem, a blogolásban Te is annyi örömet találsz majd, mint én… 🙂 Milyen könyveket szeretsz olvasni? Hol tanulsz fotózni? Sok sikert majd a vizsgádhoz!
   Köszönöm szépen, hasonló jókat kívánok Neked is!

   Kedvelés

   • Köszönöm szépen! 🙂

    Budapestre járok tanfolyamra, ami nem olyan egyszerű innen Sopronból. Szerencsére nem igényel heti szintű részvételt, így megoldható. Viszont a képzés számomra kissé csalódás, másra számítottam.

    A könyvek tekintetében kicsit bajban vagyok, nehéz megfogalmazni milyen típusok keltik fel az érdeklődésem. Volt szerencsém misztikus, romantikus és krimi olvasmányokhoz is. Ha megfog a rövid leírás és még a borító is elcsábít, akkor jó eséllyel elolvasom. 🙂

    Kedvelés

    • Oh, Sopronban voltam többször is, többek között a nászutam is ott telt. Mióta laksz ott?
     Miben csalódás? Többre számítottál?
     Ezt értem, nekem is elég sok műfaj jöhet, az a ritkább, ami nem, de a történet, ami felkelti a figyelmem általában…
     A blogokon a képeket Te csináltad?

     Kedvelés

 3. Körülbelül 10 éve lakom itt, de kicsit így is idegen tőlem. Neked hogy tetszik ez a környék?

  A tanfolyam elég felületes és komolytalan, s ráébresztett, hogy a stúdió fotózás számomra érdektelen… túlzottan mű. A természetfotózás szerelmese vagyok.
  A blogon látható képeket én készítettem igen.

  Kedvelés

  • Őszintén szólva, nem sokat láttam a környékből, de amit láttam, tetszett. Esküvő után két napig alig bírtam állni, utána aprókat sétáltunk, színházba, moziba mentünk 🙂
   Nagyon szépek a képeid! Nem is értem, miért kell még tanfolyam, mikor ilyen csodákat csinálsz 🙂 A stúdióból is ki lehet hozni jó dolgokat, ha az ember egy adott témát szeretne kiemelni mondjuk. De értem, hogy az teljesen más…

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s