2019 első fél éve

Felev - 7Hihetetlen számomra, hogy máris elérkeztünk az idei év első felének végéhez. Miközben sok nap csak vánszorgott előre, a hónapok elrepültek. A blogon mondjuk ez nem feltétlenül látszik, hiszen több hónapos lyuk tátong bejegyzések nélkül, de a magánéletemre nem éppen a pihenés vagy nyugalom volt jellemző. Az olvasmányaim számán is megmutatkozik ez, kicsit kevesebbet sikerült olvasnom eddig, mint szerettem volna. A nagy év eleji lendület alábbhagyott február vége felé és egy kisebb olvasási válságnak adta át a helyét. Mikor pedig újra belelendültem, térdszalagszakadásom lett és pár csúnya esés után örültem, hogy épségben hazaértem és kilátok a fejemből. Mikor ez elmúlt, újult erővel kezdtem neki az olvasásnak, más dolgom nem lévén. Mindennek lehet előnye is, igyekszem erre is úgy tekinteni, mint egy hasznosan töltött kényszerpihenőre. Meg is döntöttem a személyes rekordom és ötszáz oldalt olvastam el egyik nap és idén elkezdtem saját magamnak vezetni az olvasmányaimat mindenféle adatot összegyűjtve, hátha valami érdekeset megtudok a szokásaimról. Ez alapján jöjjön a Könyvkuczkó elmúlt fél éve számokban:Idén ez a tizenhetedik bejegyzés a blogon, ebből nyolc könyvajánló, négy karakterrajz és öt egyéb témájú írás. Tavaly év végén vezettem be, hogy mindig ugyanazokon a napokon posztolok, ötnaponta, így egyenletesen oszlik el minden hónapban a bejegyzések száma és nincsen nagyon kiugró hónap. Plusz kiszámíthatóbb lettem így, hogy minden ötödik napon érkezik bejegyzés.
Huszonhat könyvet olvastam el ez idő alatt, és még kettőbe kezdtem bele, ami összesen 11.442,- elolvasott oldalt jelent. Idén négy könyvet könyvet félbehagytam, ami korábban nem nagyon fordult elő, de inkább olvasok olyasmit, amit tényleg élvezek. Felszabadítóbb is, hogy nem nyüsztölöm magam egy-egy rosszabb élménnyel. Átlagosan 397 oldal volt egy elolvasott kötet és egy könyvet általában négy nap alatt sikerült befejeznem, ami optimális, ha ötnaponta szeretnék bejegyzést írni a blogra.
Az elolvasott művek hatvannyolc százalékát papíron olvastam, tizenhat százalékot e-könyvben, szintén tizenhat százalékát pedig a könyv mellett hangoskönyvben is meghallgattam. Utóbbiak azok a könyvek, amiket angolul olvastam, a többit magyarul. Tizennyolc könyvet most olvastam először, tizenegy pedig újraolvasás volt. Látszik, hogy a komfort érzését kerestem, különösen a balesetem után.

Az idei olvasmányaim huszonnégy százaléka származik férfi és hetvenhat százaléka pedig női írótól. Nem tudom, hogy ez a társadalmi átalakulást jellemzi jobban vagy a személyes preferenciáimat, mindenesetre hajrá, csajok!
Tíz pontos rendszerben az idei átlagos értékelésem 8.5 pont. Ebbe nem számítanak bele a félbehagyások, mert azért nem gondolom, hogy meg tudom ítélni egy csak részben elolvasott kötetből, hogyan is értékeljem. A két forgatókönyv kivételével mindegyik könyvem regény volt, műfajukat tekintve pedig nagyrészt elmondhatom, hogy a valóságtól való elrugaszkodás volt jellemző rám, mivel a fantasy, krimi illetve a fikció uralta ezt a fél évet. Most először olvastam új-zélandi, német és román író tollából, azonban a legtöbb könyvem brit, amerikai íróktól származik, de magyar íróktól is beiktattam három kötetet. Két sorozatot fejeztem be teljesen, másik hármat a magam részéről hagytam abba, mert csalódtam bennük.
Eddigi beszerzéseim száma negyvenkettő. Ebből ajándék huszonhárom könyv, vásárlás pedig tizenkilenc. Egy recenziót sem kértem idén még. Nyolc hónap után búcsút intettem a háromhavonta tíz könyv beszerzés-szabályomnak, de közben leszoktam az impulzusvásárlásokról, előre tervezek, várok és csak azt veszem meg / kérem ajándékba, amit hosszabb távon is tényleg szeretnék. A kísérlet tehát nem volt haszontalan, de otthon, egyedül ne próbáljátok ki, mert nagyon veszélyes! 😉

A blogon a legolvasottabb idei bejegyzések:

1. Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
2. J. K. Rowling: Grindelwald bűntettei (Forgatókönyv)
3. Mit várok a Trónok harca utolsó évadától?
4. A Szépség és a Könyvek
5. A tapasztalat, az évek, a könyvek, meg a blogok 3.0

Köszönöm, hogy ennyien olvastok, írtok nekem és úgy általában elhalmoztok kedvességgel, így szépítve meg a napjaim!

Az adatok után pedig jöjjön a Mid-Year Freak Out irányított kérdéssor segítségével egy kicsit személyesebb megfogalmazása ennek a pár hónapnak, már ami a könyveket illeti:

1. A legjobb idei olvasmányod?

Azt kell mondjam, idén már a legelején belenyúltam a legjobb élményembe, ami a Crooked Kingdom, a Six of Crows második része. Nem csak az olvasás módja miatt (hangoskönyv a könyv mellett a férejemmel együtt), hanem a történet és a karakterek miatt is. Leigh Bardugo megelőzte nálam ezzel a duológiával a Harry Potter sorozatot és A gyűrűk urát, ami ismerve magamat, nem kis szó.

2. A legjobb folytatás, amit idén olvastál?

A már említett Crooked Kingdom mellett a Jók és Rosszak Iskolájának negyedik része, Az én váram az, amit nagyon eltalált az író. Soman Chainani húzott egy merészet és az eddigi szerkezettől és történetvezetéstől eltért, kicsit átrendezte a kapcsolati dinamikát a szereplők között, így frissítve fel a sorozatot. Ilyesmibe szerintem nagyon nehéz belevágni, mert könnyen elveszítheti egy szerző a rajongóit, de szerintem ennek a sorozatnak nagyon jót tett, az egyik legjobb részt produkálva. Alig várom a folytatást…

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél?

Angolul a The Priory of the Orange Tree-t Samantha Shannontól, magyarul pedig nagyon izgalmasnak ígérkezik Delia Owenstől az Ahol a folyami rákok énekelnek, Sally Rooneytól a Normális emberek és az Egy amerikai házasság Tayari Jonestól.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére?

A KULT Könyvek sorozat következő darabját, a Washington Black-et Esi Edugyantól nagyon várom már, illetve a Harry Potter és a tűz serlege illusztrált változatát. Szeptemberben pedig megjelenik a Crooked Kingdom exkluzív kiadása, amit már elő is rendeltem. Illetve még nem kezdtem el a Tükörjáró trilógiát Christelle Dabostól, de úgy tudom, a harmadik rész is idén várható. Szerintem akkor már belefogok, ha a folytatás a kezemben lesz.

5. Legnagyobb csalódás?

Nem hittem, hogy valaha ezt írom, de az idei nagy csalódás számomra J. K. Rowling. Nem csak egy, de mindjárt két könyvvel is magasan az élen járt. A Grindelwald bűntetteivel és a Halálos fehérrel is bőven alulmúlta önmagát. A Harry Potter örök kedvenc marad számomra minden hibájával együtt, de ezzel a két sorozattal hozzámvágta azt a bizonyos zoknit…

6. Legnagyobb meglepetés?

Danielle Teller: És boldogan éltek… című könyve üdítő volt számomra és az egyik legjobb meseátirat, amit olvastam. A komoly hangvétele és az érzékeny ábrázolásmódja egy életre megszerettette velem Hamupipőke mostoháját és nem akartam, hogy a történet véget érjen.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új)?

Számomra új szerzőként egyértelműen Taylor Jenkins Reidet kell mondanom, aki mindjárt két könyvvel is megdobogtatta a szívem. Az Evelyn hét férje és a Daisy Jones & the Six bár különböző történetek, teljesen más hangulatot, korszakot idéznek meg, közös bennük a könnyed, mégis többrétegű írásmód, élő, lélegző, hibával teli karakterek, akikért nem lehet nem szurkolni. Ha van alkalmatok, mindenképp ajánlom, hogy vegyétek kézbe az írásait! 

8. Legújabb könyves szerelem?

Éppen a Grisa trilógia második részét olvasom / hallgatom, azután pedig egy újabb kaland következik az univerzumból. Közben pedig várom a Netflix készülő sorozatát…

9. Legújabb kedvenc karakter?

Inej a Six of Crows duológiából, aki több szempontból is egy nagyon fontos karakter: a személyisége, amit képvisel, a tragikus életútja, ami nem törte meg, hanem megtanította a legjobbat kihozni önmagából és a hihetetlen fejlődés, amin ámegy. Az út végén pedig az egyik legizgalmasabb nő lesz, akiről olvastam. 

10. Egy könyv, amin sírtál?

A Harry Potter és a halál ereklyéiben Dobby még mindig előcsalogatja belőlem a könnyeimet, hiába tudom, mi következik. Illetve a Crooked Kingdom és a Daisy Jones & the Six egy-egy jelenete is átszakította azt a bizonyos gátat. Vénségemre nem csak házsártos, de takonypóc is leszek…

11. Egy könyv, ami boldoggá tett?

Unalmas, de a Crooked Kingdom, a Harry Potter és Az én váram. Humorból egyikben sincs hiány, bár előbbiben inkább a karcosabb, ironikus hangvétel, míg utóbbiakban a könnyedebb nevetés a meghatározó.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál?

Bár a könyvet még nem olvastam, de úgy gondolom, a Csernobil című sorozat mellett nem lehet elmenni. Mi egy kellemetlenül meleg hétköznapon kezdtük el este nyolckor és végig is néztük, mert a hatása alá kerültünk teljesen. Azóta is lelkesen ajánlom mindenkinek, mert az egyik legfontosabb történet, amit láttam, különösen a személyes érintettség miatt. A könyvet már beszereztem és a lelkierőt gyűjtöm hozzá. A másik sorozat, ami meglepett, az a Hatalmas kis hazugságok második évada. Az első etap után azt hittem, nincs értelme folytatni, ha kifogytak a könyv történetéből, de majdhogynem jobb lett idén. Releváns témákat vesznek elő és alaposan körbe is járják őket. Úgyhogy hétfőnként részemről irány az HBO GO…

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál?

Azt kell, hogy mondjam, a Halálos fehérről írt puffogó poszt. Jó volt vele kiereszteni a frusztrációból táplálkozó lila ködöt, amit a könyv sikeresen körém vont. Nem robbantam fel, viszont együltő helyemben megírtam az értékelést. Közben a fülem csendesen sípolt, mint egy tisztességes teafőző 😀

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál)?

A King of Scars speciális kiadása az Illumicrate “Saints & Scars” fantázianevű meglepetésdobozából, amit születésnapomra kaptam. A normál, fekete alapon arany betűs verzió helyett arany alapon fekete minták és betűk sorakoznak, a gerincén pedig egy találó idézet van a könyvből. Giccsesen hangzik, de valójában gyönyörű lett…

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

A fentebb említett, idén várt megjelenéseken kívül az A mágia árnyalatai trilógiát V. E. Schwabtól, Leigh Bardugo eddig megjelent, grisaverzumban játszódó könyveit és a Romanovot Nadine Brandes-től.

Nos, ez lett volna az én hosszú értékelésem egy rövid félévről. Nektek hogyan telt az elmúlt hat hónap?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s